V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Algemene Bespaartips

    

    

   Nou daar komen ze dan. Die handige tips. Tandpastatubes doorknippen, theezakjes hergebruiken, uw oude bureau in de open haard flikkeren, bij kaarslicht een feest geven waarbij u het oude kerstpakket verorbert en wat al dies niet meer. Daar doen hier we dus niet aan. Daar zijn anderen veel beter in. Wij gaan voor het grote geld. En voor de instelling en grondhouding die we daar bij hebben.

   1. Zorg dat u altijd minimaal € 50,00 op zak hebt.

   2. Ga lekker fietsen of met het openbaar vervoer. Tenzij u in de tijd die u daarmee verliest beter geld kunt verdienen.

   3. Tweemaal per jaar al uw uitgaven doornemen. Kunt u ergens een goedkopere verzekering krijgen, minder betalen voor uw energiekosten, een ander televisie abonnement nemen of een abonnement opzeggen (sportschool, televisiegids, krant, of....) een andere telefoonaanbieder nemen? Kijk het na en bespaar, echt waar, honderden euro’s per jaar. Gebruik hiervoor ook de Geldplanner van de Vrekkenpagina.

   4. Wat u bespaart is uw investering. Het woord investering geeft al aan dat u het gebruikt om nog meer te besparen. Dan gaat het pas snel. Bijvoorbeeld een betere isolatie van uw huis, een nog betere fiets, een hybride auto, spaarlampen of als voorinvestering voor het eigen bedrijf dat u wilt gaan starten.

   5. Start uw eigen bedrijf. Klein of groot maakt niet uit. Onderneem!! A l zou u enkel en alleen maar uw overtollige spullen (oude boeken, opladers van telefoons die zoekgeraakt zijn, een oude kast, kleding, ....) verkopen op de bekende sites: ook dat is ondernemen. Follow the money! Als u eenmaal begint bent u begonnen (heel erg Zen). Wie weet waar het eindigt. Als u niet begint zal het nooit ergens eindigen. Dat is een zekerheidje.

   6. Geniet van uw besparingen. Dan weet u waar u het voor doet. Ga naar de film, dat leuke restaurant of ga een weekendje weg, bijvoorbeeld op de fiets, en boek dan een goed hotel.

   7. Sta nooit rood op de giro- of bankrekening. Naast het besparen op het betalen van hoge boeterentes weet u dat uw inkomsten en uitgaven in balans zijn. U heeft het in de hand en dat voelt goed. Banken zullen niet blij zijn als wij niet meer rood staan. Ze zullen dan hogere rentes geven op spaartegoeden om toch voldoende geld binnen te krijgen (zie de kredietcrisis en de uitwassen daarvan). Als u rood staat kan het voorkomen, en dat moet u voorkomen, dat rekeningen niet betaald worden en u dientengevolge boetes moet betalen.

   8. Ga niet beleggen wanneer u niet van gokken houdt. En al helemaal als u zich dat niet kunt veroorloven. En zeker niet wanneer u niet weet wat u aan het doen bent. Ongeveer 100% van de beleggers, en dat is een voorzichtige inschatting, weet niet wat ze aan het doen zijn. Ze hopen het te weten. En van hoop hebben wij nog nooit een volle maag gekregen. Dan is sparen al snel aantrekkelijker.

   9. Houdt u aan de wet. Boetes (te hard rijden, belastingdienst die uw valse verklaring ontdekt, te laat betalen, enzovoort) en ander te vermijden gedoe loont zich niet. Deze tip kwam mede tot stand dankzij de hulp van een aantal strafpleiters die verder anoniem wensen te blijven. Een volledige lijst met alle namen van deze strafpleiters is op aanvraag verkrijgbaar.

   10. Betaal al uw rekeningen direct. En dan ook echt direct. Houd overzicht over hetgeen u daadwerkelijk aan liquide middelen hebt. Vermijd verrassingen. Blijf liquide.

   11. Geef een feest voor iedereen die u kent. Pak groot uit! Ga netwerken. Onderhoud uw contacten. Onbekend maakt onbemind.

   12. Vier het leven. Verzuur nooit en geniet! Als u enkel geconcentreerd bent op uw eigen welzijn en alles wat daarbij hoort dan heeft u niet begrepen waar het om draait. De Vrek spreekt uit eigen ervaring. Dat had u niet gedacht, hé? Ja, De Vrek was vroeger helemaal niet zo leuk als nu.

   13. Weet wie u bent. Dat is wel de lastigste. Wat bent u niet? Zuinig. Dat bent u misschien geworden of wilt of moet u zijn. Maar dat is iets anders. U bent niet zuinig geboren en er is geen zuinigheidsgen. Weet waar uw sterke punten liggen en daarmee uw kansen. Wat geeft u plezier en wat gaat u gemakkelijk af? Neem dat als startpunt van het ontdekken van wie u bent. Want zoals al vaker geschreven staat: het leukste en het beste wat u kunt worden is uzelf.

   14. Geef maandelijks geld aan goede doelen. Doe goed en u wordt goed gedaan. Al zou u het alleen maar denken. En als u er zelf last van hebt, zwelg dan in het idee dat u in ieder geval een ander heeft geholpen. Voel!