V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Een Tweede huis: als last u een lust is.

   'We zijn er zo blij mee.' 

   In tijden van vakantie neemt het verlangen naar het materiele toe. We bezoeken tentoonstellingen, kerken en kastelen en worden geprikkeld door de rijkdom die we daar aantreffen. We bezoeken de duurste winkels met de duurste merken en het verlangen naar bezit maakt zich van ons meester zoals Esmeralda de Klokkenluider van de Notre Dame tot waanzin dreef. Ook het dorpje waarin we verblijven, of hetwelk we op televisie zagen in zo’n woonprogramma (welke van de 72, vraagt u zich nu af) doet ons verlangen naar meer, meer en meer toenemen. Maar wat is nu de lol van een tweede huis en welk financieel voordeel wordt er nu daadwerkelijk mee behaald? In sommige dorpen, zo ook in ons land, is een groot deel van de inwoners nooit thuis om de simpele reden dat ze er niet wonen maar enkel recreëren. Waarschijnlijk zijn er slimme makelaars die argumenten kunnen verzinnen waaruit blijkt dat dit goed is voor het milieu en de woningnood. ‘Deze huizen zijn geheel recyclebaar en zijn zo klein dat niemand er permanent wil verblijven.’  Vroeger woonde er een compleet schippersgezin met hond, kat,  over- en grootouders erbij in, maar nu is het te klein. Recyclebaar wil zeggen: het glas van de ramen gaat in de glasbak en de stenen worden hergebruikt om er een mooie puinhoop van te maken. 

   Zo. En dan volgen er nu nog wat argumenten.

   Mensen met een tweede huis zijn vaak gestresst.  Of de huizenrpijzen dalen, of het inkomen daalt en die scheiding kwam ook niet zo goed uit of de politiek ter plaatse neemt rare beslissingen aangaande buitenlanders en het bezit van onroerend goed. Daarnaast: het is heel veel werk om het te onderhouden en kost veel tijd en geld om het frequent te bezoeken. Doe het nou niet: zorg niet voor prijsopdrijving waardoor de lokale bevolking moet vertrekken omdat ze het niet meer kunnen opbrengen. Zorg voor rust in uw eigen hoofd en portemonnee en huur anders af en toe een huis. Wees nou eerlijk: dat is toch beter voor iedereen? Geniet van de tijd die u bespaart, de rust die het u geeft, de afwisseling die u ervoor terugkrijgt (u kunt nu ook naar andere plekken gaan) en het geld dat u bespaart.  Sommigen zeggen dan tegen de Vrek: ‘Ja, maar sommigen hebben er geld aan verdient.’ En dan repliceert deze tedere man altijd met een vilein: ‘Sommigen’. Want zo ben ik.