V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Eet geen groenten of fruit die niet bij het seizoen horen.

   'Dit plaatje dient ter ondersteuning van onderstaand verhaal.'

   We gaan in de zomer niet op wintersportvakantie en evenmin hebben we de behoefte om bij 10 graden vorst een stukje te gaan zeilen (met een ijsbrekertje varen is dan wel weer geinig). In de winter zitten we bij de open haard en in de zomer zetten we een paar ramen extra open. Dat is logisch en zo vindt mevrouw Moeder Natuur dat het hoort. 

   Stelt u zichzelf wel eens de vraag, zo sprak uw Vrek op belerende toon, of het allemaal wel zo’n goed idee is: zontomaatjes, aardbeien en frambozen eten in de winter? Wintergroenten eten in de zomer? Waar komen die groentes vandaan? Nou, zo gaat de belerende Vrek verder, uit duur gestookte kassen, diepvriezen of uit verre landen. Gelukkig staat tegenwoordig bij de groentehandelaren vermeld waar uw product vandaan komt. Kijk daar naar en besluit dat wanneer uw groente of fruit een te lange reis heeft gemaakt deze niet aan te schaffen. De prijs van aardbeien in de winter, hoe lekker ook, is hoog. En als de prijzen van frambozen of druiven in de winter laag zijn dan kunt u zichzelf afvragen of de boer in kwestie wel een eerlijke prijs heeft gekregen van de kruidenier in kwestie.

   Laten we gewoon massaal seizoengroentes en fruit eten. Ook dan is er genoeg variatie. Ja, soms kunt u dan even niet eten waar u trek in heeft, maar alles willen hebben in het leven is toch niet het doel waarnaar we streven?

   Zoals een Britse komiek, ik meen Bill Conolly ,ooit zei: ‘Leven? Dat is dat mensen ouder worden, heel veel spullen kopen, verzamelen en in hun huis zetten en dan gaan ze dood.‘