V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Koop kussentjes in beperkte mate en laad uw batterij opnieuw op.

    

   Dit was de eerste tank die op NiMH batterijen liep. Met 45.000 batterijen haalde hij met gemak 4 meter. Met de radio aan!

   In een herberg onderweg complimenteerde ik, enig empatisch vermogen kan mij niet ontzegd worden, de uitbater voor zijn her en der opgehangen stimuli aangaande het milieu. Desgevraagd wees ik hem op de prachtig geborduurde spreuken waarmee de beste man in zijn uitspanning de muren had verfraaid. “Hij die opnieuw zijn batterij oplaadt komt nooit te vroeg maar steeds te laat.”, was er zo één. En deze “De mens die de batterij tijdig oplaadt weet waarvoor hij staat.” In heel kleine letters stond daar weer onder geborduurd: “Daar waar hij staat worden zowel mannen als vrouwen bedoeld.” Daarna legde hij mij uit dat batterij een metafoor is voor de gemoedstoestand van de mens en niet de letterlijke betekenis heeft die ik er aan gaf. Het was op dat moment dat ik de spreuk “Met een opgeladen batterij staat een koe beter in de wei.” ook een plek kon geven.

   Over poezen en krasloten.

   Eerder deze week stond het badkamerklokje van de Vrek stil. Dat gaf geen paniek want deze was voorzien van een oplaadbare batterij. Zelfverzekerd liep ik naar de oplader en enkele uren later liep het klokje weer. Hartstikke handig. Hoe vaak gebeurt het niet dat u wekenlang voor uzelf als een mantra herhaalt: ik moet een batterij kopen, ik moet een batterij kopen, ik moet een batterij kopen. En dan komt u thuis en heeft u wel een kussentje voor de poes en een kraslot gekocht maar geen batterij. De oplaadbare batterij is ook beter voor, daar komt ie weer, het milieu. Het zou ook eens niet. Batterijen horen bij het klein chemisch afval. Batterijen met het NiMH type, die u tot 1000 keer opnieuw kunt opladen, schijnen het beste te zijn. Helemaal als ze voorzien zijn van de aanduiding ‘lsd’. Dat betekent low-self-discharge en die houden de lading langer vast. Op de site van www.milieucentraal.nl vindt u de beste tips over batterijen. Op de lange duur zijn oplaadbare batterijen altijd veruit het goedkoopst. Het is een uiterst milieuvriendelijke, handige en nuttige investering.