V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Geef een dubbeltje uit, verdien een kwartje.

   Een betrouwbare tuinman maakt uw handen vrij.

   Overmoedig als ik was ging ik ooit eens aan de slag met het invullen van de papieren die behoorden bij het plegen van aangifte voor de Belastingdienst. Ik moest ongeveer € 200,00 terugbetalen aan onze strenge maar altijd rechtvaardige Vader Staat. Vervolgens ging iemand met iets meer kijk op administratie en het interpreteren van wazige teksten aan de slag met mijn aangifte. Op basis daarvan kreeg ik € 600,00 terug van diezelfde vader. Dat scheelde € 800,00 en dat is dan weer een leuk weekendje London. En dan heb je nog geld over om ter plaatse van die prachtige souvenirs met die onvermijdelijke beeltenissen van de lokale koningin en prinsesjes aan te schaffen. 

   Wanneer u niet ter zake kundig bent en wanneer u een beslissing moet nemen die verregaande en langdurige financiële gevolgen kan hebben, schroom dan niet om u te laten bijstaan door een echte deskundige. Niet door die handige oom die ooit eens per ongeluk (‘Ja, ik weet ook niet hoe dat kan.’) met succes een formulier goed heeft ingevuld, maar door iemand met de juiste accreditaties. Geef eens een paar tientjes uit aan een belastingadviseur. Of een paar honderd euro aan een financieel deskundige die u helpt de beste hypotheek te vinden. Of iemand die u helpt met het onderhandelen wanneer u daar zelf niet goed in bent. Bent u zelfstandige en verdient u uw geld door zoveel mogelijk uren te ‘schrijven’? Laat dan een echte schilder uw huis verven: die doet het vast beter en u kunt in de tussentijd het geld verdienen om de vakmanvrouw te betalen. Het is ook beter voor de economie, want die kan wel wat hulp gebruiken. Sinds jaar en dag laat ik onze financiële administratie verzorgen door een belastingkantoor: ik heb geen zorgen, koop mijn gemoedsrust en onzekerheid af, houd tijd over en ik weet zeker dat ik de beste aangifte gedaan heb die mij het meeste oplevert. Hoogmoed komt voor de val.

   Regelmatig krijg ik mij dierbare reacties op de tips die hier vermeld worden. Zo kreeg ik onlangs een reprimande over het herintroduceren van de in onbruik geraakte picknick. Iemand vroeg mij wat te doen met picknicken terwijl het regende. ‘Ja,’ denk ik dan. ‘dan zou ik niet gaan picknicken.’ Waar ik maar mee wil zeggen: er zijn vast onder u die ten diepste handig zijn met hun administratie en op wie termen als ‘fluitje van een cent’ en ‘handomdraai’ van toepassing zijn. Maar als u twijfels heeft, u er niet goed in bent en/of er geen tijd voor heeft: laat u dan omwille van uzelf bijstaan. Deze tip is, net als andere, enkel van toepassing op hen op wie het van toepassing is. Als u zich niet aangesproken voelt dan mag u blij zijn dat u het goed geregeld heeft. Dat wou ik even kwijt. Op de valreep. Van dit stukje. Dus. Ladieda.