V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Maak uw huis en tuin tijdig winterklaar.

   "Schat, waar ligt de sneeuwschuiver?"

   De Vrek heeft voor u een geldplanner gemaakt (zie linkerkolom) waarmee u uw eigen liquiditeitsbegroting kunt maken zonder al uw gegevens via mogelijk onveilige sites, die u feitelijk hetzelfde aanbieden, te verspreiden over het internet. ‘Plannen is goed.’, geef ik daarmee aan. Van  plannen wordt u beter. En dat is best. Uw vakantie plant u over het algemeen ook. Ik ken weinig gezinnen die met hun drie kinderen, meer of minder of geen mag ook, in de auto stappen en zeggen: het is nu vakantie laten we naar de camping  gaan. En na 20 kilometer komen de eerste vragen: ’waar is de caravan (‘Daar zou jij toch voor zorgen?)’ of ‘dan hadden we toch eerst een trekhaak moeten laten monteren.’ Ook onze dood is al jaren voor het feitelijk verscheiden onderwerp van gesprek. Verzekeringen of spaarplanregelingen worden afgesloten met uitvaartverzorgers, de begrafenis wordt geregisseerd en een zwarte lijst met namen van gebrouilleerde familieleden (onze laatste trap na) wordt aangelegd. Ja, zelfs de dood plannen we. Maar waarom plannen we dan geen weekendje waarin we allerlei klusjes in en om het huis gaan uitvoeren om te zorgen dat u er tijdens de herfst en winterperiode warmpjes bijzit? Dat scheelt u veel geld, u onderhoudt uw huis en het behoudt daardoor zijn waarde en u beperkt uw stookkosten en draagt bij aan, komt ie weer, een beter milieu.

   1. Maak en houdt uw dakgoten en platte daken  bladvrij (voor een beter afvoer en doorstroming van regenwater, voorkom verstoppingen en overstromingen).
   2. Maai uw gras nog een paar keer, snoei wat gesnoeid moet worden en  leg een paar stapels afvaltakken  en dergelijke aan in  uw tuin waarin dieren (egels, padden,insecten) kunnen overwinteren. Stop tegen eind oktober, deskundigen bakkeleien hier al jaren over, met maaien en houdt het gras op een hoogte van ongeveer 6 centimeter want anders is het niet sterk genoeg om te overwinteren. Houdt het gazon de hele herfst en winter door bladvrij. Snoei wat gesnoeid moet worden. Alle tijd die u hier nu insteekt verdient u in het voorjaar dubbel en dwars terug en uw tuin, uw buurt en uw humeur knappen er behoorlijk van op.
   3. Sluit uw buitenkraan op tijd af in verband met een vervroegde nachtvorst. Is het echt noodzakelijk om de kraan in het najaar open te laten staan?.
   4. Maak uw regenton leeg om dezelfde redenen als hiervoor.
   5. Hang  een gordijn voor de voordeur en sluit andere tochtgaten af met pur, vette watten of wat er maar nodig is.
   6. Breng tochtstrippen aan bij alle deuren en ramen.
   7. Maak uw ventilatieroosters schoon zodat u uw huis in de winter goed kunt luchten.
   8. Bel nu uw schoorsteenveger (straks heeft hij het te druk of kunt u zelf niet) en voorkom een schoorsteenbrand vanwege een vogelnest of andere rommel in uw schoorsteenpijp.
   9. Bel, u had de telefoon toch nog in de hand, het installatiebedrijf en laat uw verwarmingsketel nakijken en bijstellen. Nu! Straks hebben ze het te druk.
   10. Vul nu uw c.v.-installatie bij met water.
   11. U kunt  voor een paar euro uw brievenbus voorzien van een tochtafsluiter. Ga voor de goedkoopste, ze kosten maar een paar Euro en u bespaart per jaar ongeveer 25 m3 gas.
   12. Isoleer alle verwarmingsbuizen en andere buizen waar water doorloopt.
   13. U heeft nu wellicht nog tijd om goedkoop strooizout en een sneeuwschuiver te maken of te kopen. Kijk ook op de 2e hands sites of  in kringloopwinkel, maak anders één zelf. Als het sneeuwt bent u te laat vanwege uitverkocht of u betaalt meer dan wenselijk is. Een
    sneeuwschuiver kunt u ook met de buren delen.
   14. Alle lampen in huis gaan weer aan. Met LED of spaarlampen bespaart u belachelijk veel op uw energierekening. Zorg dat u ze overal heeft aangebracht (maar doe ze zo weinig mogelijk aan).
   15. Breng radiatorfolie aan en zorg dat de radiatoren of kachels hun warmte vrij van obstakels kunnen verspreiden door de ruimte. Dusgeen meubels of gordijnen voor de warmtebronnen plaatsen.

   Als u dit allemaal een in een weekendje doet (plan het tijdig in, maak geen andere afspraken) dan bent u al aardig op streek voor de herfst en winter. Dit is direct geld verdienen en genieten. Plan dan gelijk, schreef deze kleine in uw belang drammende drammer,  een paar dagen in het voorjaar waarin u HR++-beglazing aan laat brengen en eventueel vloer-, dak-, en spouwmuurisolatie. Denk er in ieder geval eens over na. En als u het geld heeft: voer het direct uit. Elke dag dat u het later doet kost u geld. Wel minimaal 5 offertes aanvragen hoor. Ga tijdig aan de slag want zolang de temperatuur en het weer het toestaan is het prettiger en efficiënter werken.