V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Proeft u het verschil?

   'De bevestiging dat het om dit merk zou gaan krijgt u niet, dat zou als reclame opgevat kunnen worden, maar een ontkenning leest u hier evenmin want dat zou als anti-reclame kunnen worden opgevat. Zulks zou de onpartijdigheid van dit forum in het geding kunnen brengen hetgeen onwenselijk is. Nuancering is en blijft te allen tijde het grootste goed dat we nastreven. Zelfs het foto-bijschrift dient uit te blinken in duidelijkheid, genuanceerdheid en dit keer zelfs in lengte. Tenminste dat vind ik. U heeft wellicht een heel andere mening. Of niet. Ach, zoek het ook maar uit.'

   Ooit zat de Vrek in de antichambre van een uitspanning waar het goed toeven was, te wachten op het gezelschap dat hem tijdens het diner ter conversatie zou dienen. Een man gekleed in tweed en met de snor die past bij een slag rijders van landrovers en aanverwante automobielen betrad de ruimte en nam plaats in een fauteuil aan de open haard. De gerant vroeg hem wat hij wilde drinken. De man keek rustig terug en sprak met geaffecteerde stem dat ‘een korenwijntje er nu best wel in zou gaan’. Zulks geschiedde en de Vrek keek toe hoe de man volledig op ging in het eerste slokje korenwijn dat hij nam. Bijkans ging ik opstaan van bewondering om luid applaudiserend het ultieme genieten dat de man uitstraalde te ondersteunen. Het leek me echter niet gepast.

   Hoe het heurt.

   Wel nam ik, die nooit sterke drank nuttigde, me voor om ook eens korenwijn te drinken. Die hoort rechtstreeks uit de vriezer te komen en gebruik je op een moment van de dag wanneer vanuit rust de smaak ten volle geproefd kan worden. En ik moet u bekennen dat ik sedert die tijd jaarlijks meerdere flessen korenwijn tot mij neem. Daar ben ik zelfs behoorlijk merkvast in. Het is een wat duurder merk. Maar als ik ergens uit eten ga waar men een ander, goedkoper, merk schenkt dan geniet ik er niet minder van. Eigenlijk proef ik geen enkel verschil. Vreselijk toch? Net als bier: in onze bedompte bedoening moet het altijd dat ene merk zijn. Daar zijn we behoorlijk trouw in. Ook weer zo’n ietwat duurder merk. Maar eigenlijk is dat hele goedkope merk net zo lekker.

   Nodig mij alstublieft eens uit.

   Als u mij voor een blinde biersmaaktest zou uitnodigen, en waarom zou u dat niet doen,  dan zou ik waarschijnlijk jammerlijk falen maar aan de andere kant uiteindelijk wel onbedaarlijk grappig worden en u mijn danskunsten vertonen. Jenever van merk a of van merk b of van merk c of van merk d of van merk e of van, bijvoorbeeld, merk f: ik proef het verschil niet. Maar ik lees wel het verschil op de kassabon. Voor frisdrank geldt hetzelfde. Vanaf nu ga ik voor de goedkope merken want mijn smaakpapillen zijn niet dusdanig verfijnd dat het prijsverschil rechtvaardigt dat ik de (te?) dure merken in huis haal. Overigens: als u toch over de grens gaat loop dan eens een slijterij binnen want dat is nog steeds contante guldens besparen vertelde een Zeeuws meisje met zijspiegels mij ooit.