V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Onverkwikkelijk Sluipverbruik

   

   'De resultaten van een en ander schematisch weergegeven'

   Onverkwikkelijk. Wat is dat toch een heerlijk woord. ‘Mijnheer, uw niet courante en tevens incoulante wijze van acteren inzake deze kwestie beschouw ik als  onverkwikkelijk. ‘ Of:  ‘De beschimping van mijn druistige concubine ervoer ik als scabreus en onverkwikkelijk.’ Nog zo’n fijn woord is ‘arglistig’. En wat dacht u van het woord ‘nuttiging’? Stuk voor stuk in onbruik geraakte woorden die onze taal zo mooi maken. ‘De arglistige wijze waarop de industriële opwekkers van stroom ons de nodeloze nuttiging van hun voortbrengselen opdringt is onverkwikkelijk sprak de schraalhans.’ En hij heeft gelijk. We hebben in ons huis allerlei apparaten staan die allemaal stiekem stroom verbruiken en onze stroomrekening naar ongekende hoogtes doet opstuwen. De Vrek durft zelfs te stellen dat u van de onderstaande lijst er minimaal 10 in huis heeft.

   Sluipverbruik maakt gemiddeld 10% van de stroomrekening uit!

   Wat zou u kunnen besparen als u al deze sluipverbruikers eens helemaal uitzet? Het sluipverbruik kan tot meer dan 22 procent van uw stroomrekening oplopen! Gemiddeld is het ongeveer 10% van het totale verbruik van elektriciteit van alle huishoudens. Dat hebben ze in een laboratorium onderzocht. Rekent u maar eens uit hoeveel energiecentrales in Nederland uitgezet kunnen worden als we geen sluipverbruik meer tolereren. Als u het heeft uitgerekend mailt u mij dan even het antwoord? Loopt u gerust eens het onderstaande lijstje af en onderneem actie: trek de stekkers eruit, koop een stroomblok waarin u alle adapters plaatst en zorg dat u deze helemaal van het stroomnet kunt halen. Koop geen apparaten die niet meer helemaal uit kunnen. De prijs voor elektriciteit gaat de komende jaren vast nog wel omhoog: onderneem daarom vandaag nog actie. Morgen mag ook maar is eigenlijk al een dag te laat.

   Checklist voor energie sluipverbruikers:

   - espressoapparaat (hoeft alleen aan te staan als u koffie wenst)

   - klok en beeldscherm van uw magnetron, oven en/of grill

   - televisie

   - radio

   - cd-speler

   - deurbel (transformator, stap over op een deurklopper)

   - decoder van uw kabelaanbieder

   - wekker of klokwekkerradio (schakel de wekker op uw mobiele telefoon in)

   - laptop of pc

   - printer

   - router

   - (af-)wasmachine

   - droger

   - babyfoon

   - föhn

   - waterkoker

   - wii (dat is een bestaand woord, als u het niet kent heeft u het ook niet)

   - keukenmachine

   - kruimeldief

   - oplader (als het in het stopcontact zit gebruikt het toch stroom ook al laadt het niets op)

   - oplaadbare scheerapparaat

   - oplaadbare tandenborstel

   - lampen met een adapter (voel maar eens hoe warm die zijn, als het warm is verhoogt het stiekem uw stroomrekening)

   - vaste telefoon

   - stoomdouche

   - enzovoort alsmede wat al dies meer

   Een besparing van meer dan € 100,00 per jaar, prijspeil 2011, is echt heel reëel.  Waarschijnlijk leest u deze afsluitende zin al niet meer omdat u al actie aan het ondernemen bent. En daar doet uw u altijd dienende Vrek het per slot van rekening allemaal voor.