V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Bak uw eigen brood: geniet en bespaar tegelijk.

   'Nou, u woont hier leuk.'

   Eerst de feiten.

   Tussen 2005 en 2009 daalde de productie van tomaten in Slovenië met ongeveer 34 %. De Philips HP6370, dat is ter verduidelijking voor de leken onder ons een Ladyshave (damesschaaf), is verkrijgbaar in de kleuren wit en creme-wit. En, ook saai om te weten, vrienden van de buren van een goede kennis zijn een paar maand geleden op de fiets naar de bioscoop geweest. Mijn hemel wat is dit een saai stukje en het is nog lang niet afgelopen. U krijgt thans een verhandeling over de geneugten van het zelf fabriceren van brood. Houdt vol beste lezer of lezeres want hoewel het saai is zure zult u toch hier uw voordeel mee kunnen doen.

   Even rekenen.

   Zelf brood bakken is niet alleen erg lekker en eenvoudig om te doen, maar het bespaart u veel geld. Terwijl u een gaap onderdrukt zal ik het u toelichten.  Een broodbakmachine kost tussen de € 45,00 en € 200,00. Een theoretische afschrijving in 4 jaar, gebruik 5 maal per week levert bij een machine van € 90,00 (een model dat de Vrek gebruikt) per brood een kostprijs van € 0,09 op. Daarna zelfs € 0,00. Het stroomverbruik voor het fabriceren van een heerlijk brood van 750 gram (500 gram meel aangevuld met water) kost ongeveer € 0,22 voor een standaardbrood. Broodbakmix (uitgangspunt is een zak licht volkorenmeel van 2000 gram (inclusief gist) die we hebben aangeschaft bij een landelijk georiënteerde kruidenier) kost momenteel  € 3,25. Dat komt neer op € 0,82 per brood. Volhouden hoor: we zijn er bijna. De kostprijs van een brood bedraagt aldus (0,09 + 0,22 + 0,82) = € 1,13. Nou, wat vindt u van die prijs? Meevallertje toch?

   En het is nog eenvoudig en tijdbesparend ook.

   Er zijn mensen die denken dat zelf brood bakken veel en ingewikkeld werk is. Dat is geenszins het geval: in 2 minuten tijd is de broodbakmachine geprepareerd en ingesteld. Voor u het weet zult u ervaren dat het een routinehandeling is om de bakmachine te vullen met water (zelf doe ik er nog een scheutje olijfolie bij), het meel af te wegen en de machine in te stellen. U staat langer bij de bakker in de rij te wachten op uw beurt dan de tijd die u nodig heeft om uw eigen brood te bereiden. Het is goedkoper, lekkerder en heel prettig wakker worden met de geur van vers brood in huis, caravan, tent, chalet, iglo of in welk  type huisvesting u ook moge resideren. Gefeliciteerd u heeft het einde van dit saaie stuk gehaald. Wist u overigens dat de televisietoren van Dortmund 219,6 meter hoog is?