V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Bespaartips voor barre tijden (deels reprise)

   Hoe beperken we de stookkosten terwijl Vadertje Vorst en Moeder Natuur buiten tekeer gaan:

   1. Zorg altijd voor warme voeten: trek van die gezellige spaanse sloffen en/of extra dikke sokken aan. Warme voeten zijn erg belangrijk als het om ons gevoel voor kou gaat.

   2. Trek de overgordijnen tijdig dicht en zorg dat deze niet voor de verwarming/radiatoren hangen. Houdt de radiatoren ook vrij door er geen meubelstukken voor te plaatsen. Warmte moet circuleren en de kans krijgen uw kamer in te stromen.

   3. Trek een lekkere trui aan en een spijkerbroek. Hoe mooi zo'n korte rok en t-shirt u ook staan: wacht even op warmere tijden.

   4. Verwarm alleen die ruimtes waar u aanwezig bent. Zorg er wel voor dat uw leidingen niet bevriezen als het buiten al te dol wordt. Maar niet alle radiatoren hoeven in alle ruimtes voluit te gaan.

   5. Zet de verwarming 1 uur voor u naar bed gaat op de nachtstand. Zet de verwarming 's morgens niet aan als u na het ontbijt massaal de woning verlaat.

   6. Zorg ervoor dat de radiatoren goed onlucht zijn en dat er voldoende water (zie de handleiding van uw c.v.-ketel) in uw verwarmingssysteem staat. Anders verwarmt u lucht en niet het water. Dit komt veel meer voor dan we verwachten.

   7. Dicht alle tochtgaten en kieren met tochtstrips, pur, vette watten of wat maar nodig is. Installeer zo'n brievenbus met een borstel. Hang een gordijn voor de voordeur.

   8. Ga bij elkaar op bezoek of ga naar de bioscoop/schaatsbaan/bibliotheek als u dat toch al van plan was te doen (deze tip is ook weer warm aanbevolen door de Vereniging ter Ontwikkeling van Sociale Cohesie Bevorderende Activiteiten (VeOnSoCoBeAc)). Dan kan de kachel thuis uit. Maar dat begreep u zelf ook wel. Sorry.

   9. Zet de verwarming niet hoger dan 19 graden. Dat is ook niet nodig met uw mooie sloffen en warme trui.

   10. Laat geen deuren en ramen (wel even dagelijks een kwartier luchten omdat vochtige lucht slechter opwarmt) onnodig openstaan.

   Ach ja, zomaar even. Als reminder en om ons scherp te houden. Heb een fijne winter.