V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Domotica: huisautomatisering die kan leiden tot verslinding.

   Wat is domotica?

   In steeds meer huishoudens is het mogelijk om het verwarmingstoestel op afstand te bedienen. U weet bijvoorbeeld dat u over 45 minuten thuis bent. Om niet in een ‘koud’ huis te komen zet u alvast, op afstand, de c.v-installatie aan. U arriveert vervolgens in een lekker warm huis. Ook zoiets: thuis programmeerbare thermostaten. U verwacht om 18.00 uur thuis te zijn en stelt voor vertrek uit huis de verwarming zodanig in dat uw huis zich alvast lekker gaat voorverwarmen in afwachting van uw komst. Hartstikke comfortabel, teken van deze tijd, de vooruitgang houden we gelukkig niet tegen alsmede hatsikidee. Echter: de verwarming houdt geen rekening met eventuele files, openstaande bruggen, onderweg ontmoette bekenden met wie we een half uurtje informatie uitwisselen, nog snel gehaalde boodschappen of uitgelopen vergaderingen.  Een voordeel van domotica (integratie van techniek en diensten die het wonen op een hoger plan zet) is dat u er energie mee kunt besparen door uw vergeten lampen en uw verwarming op afstand uit te zetten. Of door uw apparaten (denk daarbij bijvoorbeeld aan uw was- en afwasmachine) in te zetten tijdens het daltarief. Daarnaast kunt u met gebruikmaking van domotica uw huis beveiligen tegen inbraak of brand (automatische meldingen). Het biedt u nog veel meer voordelen en zal ongetwijfeld de komende jaren een enorme vlucht gaan nemen.

   Blijft kritisch! 

   Maar gebruik het alstublieft wel goed. Er is een reclamespotje van een energiereus die als voordeel noemt dat u in een opgewarmd huis thuis kunt komen. En dat, mijn beste vrienden en vriendinnen, is juist het laatste wat gepromoot zou moeten worden. Wat een geweldige verspilling van energie. Stop met het voorprogrammeren van uw thermostaat en het voorverwarmen van uw huis. Als u ’s morgens opstaat trek dan eens een paar gezellige slippers aan en zo’n lekkere badjas. Als u ‘s avonds weet dat u om 22.00 uur naar bed gaat zet dan de verwarming alvast om 20.30 uur in een lagere stand. Als u thuiskomt na een dag op pad geweest te zijn is het vroeg genoeg om uw verwarming aan te zetten. U bent toch nog wat gewend aan de buitentemperaturen (de overgang is niet zo groot) en vaak moet u bij thuiskomst nog van alles doen alvorens u zich in een comfortabele stoel nestelt. Domotica is op zich een uitstekende ontwikkeling maar gebruik het wel kritisch en laat u niet opwarmen door een verwarrend spotje van een energiereus die tegelijkertijd, en dat vink dan weer raar, zijn eigen bespaarcoach promoot. Bespaar door kritisch te zijn op het toepassen van automatismen en zorg dat u zelf de meester van uw domein blijft.

   - Zet uw verwarming anderhalf uur voordat u gaat slapen op de nachtstand (een graad of 15).

   - Zet uw verwarming pas aan als u thuiskomt en vermijd het gebruik van de thermostaat.

   - Warm uw huis in de ochtend niet op als iedereen vervolgens het huis verlaat.

   - Maak zoveel mogelijk gebruik van het daltarief (als u een dubbele stroommeter heeft) door bijvoorbeeld uw vaatwasser na 23.00 uur aan te zetten  Gebruik uw wasmachine en stofzuiger als het even kan in het weekend.  

   - Kortom: wees kritisch op de momenten waarop u de energieverslinders in huis gebruikt.