V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Koop nooit op afbetaling (ook niet tegen 0% rente)

   Wat hebben die autofabrikanten toch aanlokkelijke aanbiedingen tegenwoordig. Hun reclames schreeuwen ons toe: ‘Voor slechts 0 % rente kunt u over een nieuwe auto beschikken.’ Of: ‘Betaal nu de helft en de andere helft over 2 jaar zonder rente.’  Het doet me een beetje denken aan mijn jeugd waarin ik niet in elkaar werd geslagen door ‘de grote jongens’ als ik niet snel een reep chocolade voor hen regelde. Ach ja, de Vrek heeft het ook niet altijd even gemakkelijk gehad. In de film ‘the Godfather‘ wordt iemand op een ochtend wakker met een bebloed paardenhoofd naast zich in het bed. Dat was een signaal van de maffia aan wanbetalers: nu betalen of u is het spreekwoordelijke haasje. Wat denkt u dat er gebeurt als u zo’n leuk autootje op afbetaling koopt en zich eens niet aan de betalingsverplichtingen kunt houden? Zullen de geldinners u dan vriendelijk over de bol aaien of zullen ze u met woekerrentes en het dreigen met deurwaarders ’s nachts uit de slaap houden? Als u niet meedoet aan die uitgestelde betaling zou u dan wellicht extra korting kunnen krijgen?

   Even een Amerikaan citeren voor de geloofwaardigheid:

   Milton Friedman zei het al: ‘There is no such thing as a free lunch.’ Vrij vertaald: Voor niets gaat de zon op. Dames en heren: laat u geen rad voor ogen draaien en blijf met een relativerende afstand naar de zogenoemde aanbieding kijken. Doe de Vrekkenmantra (die staat hieronder vermeld) en vraag u af of u hier echt met een voordeeltje te maken heeft of met een handigheidje waarachter een wereld zit waar u liever niet mee in aanraking komt. Koop nooit op krediet of op afbetaling. U koopt iets wat u op dat moment niet kunt betalen of u betaalt teveel. Daarnaast zal uw schuld, want die heeft u dan wel degelijk, bij het BKR geregistreerd worden. U kunt dan nul op het rekest krijgen als u een hypotheek moet afsluiten of wanneer u een zakelijk of persoonlijk krediet aanvraagt voor een ander doel.