V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
      Aangepast zoeken
      Zet de kachel uit vanaf de Lente tot na de Zuidlaardermarkt.

      Na de eerste lentedag gaan de temperaturen langzaam weer opwaarts en neemt de noodzaak tot het (bij-) verwarmen van ons knusse huisje af. In het noorden van het land ging de kachel vroeger pas weer aan nadat de Zuidlaardermarkt in dat jaar werd gehouden. Oudere noorderlingen leven nog steeds volgens dat stramien: de kachel gaat uit na de eerste lentedag en pas weer aan nadat de Zuidlaardermarkt (waar genoeg geld werd verdiend om weer brandstof/hout in te slaan) wordt gehouden. In 2012 eindigt de Zuidlaardermarkt op 17 oktober. Als u nu, met uw eventuele gezin, afspreekt dat u vanaf vanavond een lekkere trui aandoet en pantoffeltjes of dikke sokken draagt dan bespaart u veel geld en u ervaart tegelijkertijd dat u in het geheel niet aan comfort inlevert. Beschouw het verwarmen van uw huis in deze periode als luxe. Het hoeft niet. Het is aangewend gedrag. Kortom: zet vanaf de eerste lentedag tot na de Zuidlaardermarkt de verwarming uit en geniet van het bespaarde geld.