V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Delen met uw buurt bespaart veel geld

   Als dit een episode uit Sesamstraat was dan zouden die grote blauwe betweterige kip, dat rare hoofdschuddende beertje (of hond, wat is het) en die rat die zo piept bij elkaar aan tafel zitten. Dan zegt het drukke beertje tegen de kip: ‘Straks ga ik naar de bouwmarkt om een boormachine te kopen omdat ik een gaatje wil boren in de boom. Ik ga een vogelhuisje ophangen waar jij ook in past. Dan kun je allemaal eieren gaan leggen en heb ik straks heel veel blauwe kippen van 2 meter groot.  Daar zullen zij bij de poelier vast wel blij mee zijn.’  ‘Nou’, piept de rat, ‘dat wordt wel een groot vogelhuisje als die praatzieke kip erin moet passen. Dan moet je veel gaatjes boren. En je hebt ook een zaagmachine nodig om alle planken te zagen.’ Waarop de kip zegt: ‘Ja, maar je hoeft helemaal geen machines te kopen Henk (of hoe dat beest ook maar mag heten), want die heb ik allemaal wel en die mag je best wel even  lenen van mij.’ Vervolgens komen de mensachtigen Ernie en Bert erbij en dan zingen ze tot slot samen:  ’ Delen is fijn. Delen is goed.  ♫ Want delen met een ander tovert een glimlach op je snoet ♫ .  ♪ Deel je hele leven en je hoeft geen cent meer uit te geven .’  

   Kijk, dat vertellen we graag aan ons nageslacht. Vinden we belangrijk. En wat doen wij, volwassenen, zelf?  Wat is het nu jammer dat u mijn priemende en bezwerende  wijsvinger niet ziet die de vorige zin zo mooi druk gesticulerend ondersteunde.

   Iemand vertelde mij dat ik vaker tussenkopjes moest gebruiken

   Wat zouden we per huishouden ontzettend veel geld kunnen besparen als we besluiten om niet alles zelf aan te schaffen maar om  juist alles te gaan delen. En wat zouden we daarmee onze mogelijkheden kunnen vergroten. De Vrek heeft een geweldige boormachine. Die koste destijds € 89,00. Met dat apparaat heb ik tot op heden welgeteld 12 gaatjes geboord. Daarnaast heb ik een borenset ter waarde van € 12,00. Tezamen: € 101,00. Per te fabriceren gat heb ik ongeveer 6 minuten nodig. Kortom: elk gat kostte € 8,40 en het apparaat is in totaal 72 minuten gebruikt de afgelopen 4 jaar. Het zal de komende tijd werkloos in zijn opberghuisje blijven liggen vanwege gebrek aan klussen. En de grap is: alle buren hebben hetzelfde gedaan. Als ik tegenwoordig een apparaat nodig heb dan ga ik naar de buren en vraag of zij een vlakschuurmachine / grondboor / verticuteerder / imbussleutelset / zaagmachine / aanhangwagen / ladder / compressor / hakselaar / hogedrukreiniger / grasmaaier / bladblazer / gehaktmolen / printer / bestelbusje / bouwlamp / verlengsnoer aan mij willen uitlenen. Omgekeerd komen de buren bij mij, want dat hebben we tijdens de buurtborrel zo afgesproken, om gebruik te maken van onze materialen. We hebben met 10 buren zelfs een lijstje gemaakt van spullen die we duur hebben aangeschaft, niet dagelijks nodig hebben en die de ander op elk moment mag komen lenen. Als ik een oplaadbare schroefboormachine nodig heb ga ik naar nummer 14. Voor extra stoelen voor het bezoek van morgen kan ik terecht bij de nummers 7, 9, 22, 24, 26 en 32 (ik heb dus altijd stoelen genoeg) en zojuist heeft een buurman (nummer 22) onze grote takkenschaar opgehaald. Mooi toch? Alles met gesloten beurs, het scheelt daarnaast ook nog eens een hoop onderhoud en het wordt steeds gezelliger, hoewel dat wat mij betreft verspilde moeite is, in onze buurt.

   VeOnSoCoBeAc

   Overigens hebben de buren mij gevraagd hun namen niet te noemen in dit stukje. ‘Wil niet geassocieerd worden met die gek.’, hoorde ik nummer 7 tegen nummer 4 zeggen. Hij zal mij wel met iemand anders verwarren. Hoe dan ook: deze bespaartip kwam weer tot stand met medewerking van  Vereniging ter Ontwikkeling van Sociale Cohesie Bevorderende Activiteiten (VeOnSoCoBeAc).

   Bel eens aan bij uw buren en vraag of u met hen ook zo'n goederenuitwissellijstje kunt maken.

   Deel  (uw goederen) Geef (uw vertrouwen) Bespaar (om te leven) !