V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Gezondheidsdrankjes ? Oplichterij !

   Onderzoek heeft uitgewezen dat u mij als een ter zake kundig en betrouwbaar persoon ziet. Daar heb ik alle begrip voor en dat zal ik niet ontkennen. Maar liefst 97 % van de respondenten antwoordde ‘Ja, onvoorwaardelijk zelfs.‘ op de vraag ‘Gaat u blindelings af op de deskundigheid van de Vrek en beschouwt u hem naast een goede vrind als een onmetelijke bron van wijsheid?’ Naar de andere 3 % (‘Nee, maar hij is wel lief’) wordt nog gezocht.  De bespaartip van vandaag is echter op het randje want geeft altijd weer aanleiding tot veel discussie. Deze gaat namelijk over de gezondheidsclaims die sommige vloeistoffen producerende producenten u en mij letterlijk in onze mik willen schuiven. Er zijn fabrikanten die zeggen dat hun drankje de één of andere gezonde bacteriesoort bevat en dat u om die reden heel lang heel gezond zult blijven met uw eigen tanden en zonder gebruikmaking van andere hulpstukken. Of men heeft een stofje toegevoegd waardoor of uw darmen beter werken of uw cholesterol verlaagd wordt of uw vacht meer gaat glanzen. Er zijn ook drankjes die de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en/of fruit zouden bevatten en waarvan het Voedingscentrum zegt dat u dan wel de vezels en andere gezonde stofjes mist. Ik ontken niet dat er mensen zijn die zich beter voelen door deze drankjes tot zich te nemen. Sommigen worden er zo nu en dan zelfs beter van. En ik zou de laatste zijn om hier het woord ‘placebo-effect’ te noteren omdat ik niet weet hoe dat geschreven wordt. Hoe het ook moge zijn: het is vooral een kwestie van goede intensieve marketing waarbij misbruik gemaakt wordt van onze wens om lang, gezond alsmede pijn- en ellendevrij  te leven. De marketingafdelingen van deze voedselfabrikanten spelen in op onze diepste angst: de dood.

   Laat u toch niets wijsmaken: zorg zelf voor een voldoende afwisselend en gezond eetpatroon. Volg de adviezen van het Voedingscentrum op. Of volg uw gezonde verstand en als u daar aan twijfelt: raadpleeg ter ondersteuning en inspiratie de vele boekwerken en webzijdes die over gezonde voeding zijn geschreven. Ik ken geen enkele 100-jarige die dankzij die rare drankjes zo oud geworden is om de simpele reden dat deze pseudo gezondheidsdrankjes nog maar een beperkt aantal jaren op de markt zijn. De drankjes zijn duur, nodeloos en zorgen ervoor dat u denkt een gezond eet- en drinkpatroon te volgen terwijl het tegendeel waar is. De reden dat ik geen enkel merk heb genoemd is dat ik dan hier en nu ongestraft mag zeggen dat de fabrikanten van die drankjes oplichters zijn die misbruik maken van de kracht van hun marketing en juridische afdeling ten einde het geld uit onze zak te kloppen met hun leugenachtige gezondheidsclaims. Ik heb gezegd.