V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Plastic tasjes zijn in alle opzichten duur

   In Dordrecht, zo heeft men uitgerekend, gebruikt iedere inwoner jaarlijks 300 plastic tasjes! Als je dat doorrekent naar het hele land dan hebben we het over een half miljard (!) plastic tasjes per jaar!!! Zullen we stante pede ophouden met deze onzin? De Vrek gaat hier echt niet lopen uitleggen, want dat is genoegzaam bekend, welke onmetelijke schade deze rommel toebrengt aan dier, mens en milieu. Als u dat nu nog niet weet dan bent u niet meer te redden of komt de bijbehorende bewijslast schijnbaar toch niet in uw santenkraam van pas. Jazeker, de Vrek is erg boos want heeft daarstraks naar wat gruwelijke foto’s zitten kijken van de effecten van plastic tasjes in het milieu. Ach, kijkt u zelf ook maar even: http://www.guardian.co.uk/environment/gallery/2008/feb/29/plasticbags.waste

   Laten we vanaf nu massaal weigeren om plastic tasjes aan te nemen. Elk plastic tasje wel te verstaan. Geen enkele uitgezonderd. Maak er uw levensstijl, dogma, mantra of doel van. Het scheelt u, want dit is natuurlijk wel de Vrekkenpagina, daarnaast ook nog veel geld. Indirect rekent de winkelier u de kosten van de tasjes door en in vele gevallen betalen we aan de kassa van de supermarkt voor deze zooi. Neem een goede stevige boodschappentas of een katoenen variant, een rieten mand, rugzak of zo’n uitklapbaar krat (de Vrek gebruikt er één uit het jaar 1996 van de toenmalige supermarktketen Nieuwe Weme) mee als u uit winkelen gaat. Gebruik eventueel een lege doos uit de supermarkt, dan heeft u gelijk ook een prima opbergplek voor uw oud papier.

   U bespaart vele euro’s per jaar door af te zien van de aanschaf van plastic tasjes. Weiger daarnaast al die fluttasjes die u krijgt op de markt, bij de snackbar, chinees, slager of andere middenstanders. U voelt zich dan direct goed want u doet goed. U maakt dan al het verschil. Vermeld de neringdoende ook waarom u geen plastic tasje wilt: ‘Nee, bedankt vriendelijke (dan even goed kijken)man/vrouw erg vriendelijk van u. Maar we weten allemaal dat plastic slecht is voor mens, dier en milieu en daarom weiger ik plastic tasjes.’ Als iemand dat 100 keer op een dag moet aanhoren dan biedt men het vanzelf niet meer aan. Laten we elkaar eens lekker indoctrineren met deze boodschap. Maak er een principe van. Organiseer een groepje mensen, draag voor de onderlinge herkenbaarheid allemaal een blauwe broek en shirt, zet een witte puntmuts op en ga elke zaterdag of op koopavond naar uw winkelcentrum. Dan roept er één om te beginnen heel hard:

   Voorschreeuwer:        ‘WAT WILLEN WE NIET?’

   Allen:                            ‘PLASTIC TASJES

   Voorschreeuwer:        'WANNEER WILLEN WE DIE NIET?

   Allen:                            ‘NU!’

   Wedden dat het werkt? Of gaat dat te ver? Bonne, dan is de broekkleur naar eigen keuze in te vullen maar de rest handhaven we. Tot morgen 09.00 uur in het winkelcentrum.