V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Theater- en concertbezoek lokaal en duurzaam

   Lokaal, duurzaam, goedkoop en opzwepend.

   Dezer dagen bezocht de Vrek onder begeleiding van zijn dierbare geheel onverwacht een concert in een eeuwenoud kerkje op het platteland. Een pianist, cellist en een zanger brachten 150 mensen in vervoering met heerlijke, voor uw meester der bespaarkunst nieuwe, muziek. Het hield het midden tussen jazz, Bach en Youssou N’Dour en werd met aanstekelijk plezier gebracht. De enthousiaste bezoekers laafden zich aan het gebodene alsof het hun laatste concert ooit zou zijn. Zo’n avond was het.

   Bordjes op de schoot voor de cijfers

   De prijs van het gebodene: € 8.50. Het was om de hoek dus reis- en parkeerkosten naar de ‘grote stad’ konden we in het beursje houden. De koffie in de pauze koste € 1,00 en het glas rode wijn na afloop € 1,50.

   Twee weken geleden bezochten we ook al zo’n kleine voorstelling in een huiskamer. Dertig bezoekers waren getuige van een semiprofessionele zangeres, een pianist en een gitarist die ons vergastten op fado, flamenco en cornetto (want zo’n ijsje in de pauze gaat er altijd in). Totale kosten € 9,00 per persoon. Het was niet alleen goed maar ook nog eens, tenminste voor zover ik dat begrip doorgrond, gezellig .

   Alles wat van dichtbij komt is lekkerder

   De Vrek nam jaarlijks in de voorverkoop van het nieuwe theaterseizoen de gids van de schouwburg door en maakte, natuurlijk in samenspraak met de wederhelft ten einde de huislijke vrede in stand te houden, een selectie van de in  het komend seizoen te bezoeken voorstellingen. Voorbeeld: vorig jaar kochten wij ter waarde van ongeveer € 600,00 theaterkaarten (dat waren 11 voorstellingen die we samen bezochten) voor het hele seizoen. Daarnaast gingen we ook nog, het is een liefhebberij, naar andere voorstellingen op andere plekken. Dit jaar hebben wij besloten hiervan af te zien en bestellen geen enkel kaartje. Hoera en humptiedumptie! We bezoeken het komend jaar alleen maar naar kleine voorstellingen in de buurt en we laten de ‘grote’ en bekende namen links liggen. Eens kijken of het ons gaat bevallen. Er is zoveel hoogwaardig toneel en muziek te ervaren in kleine zaaltjes, kerken en op gelegenheidspodia dat we verwachten niets te zullen missen. Het is niet alleen aanzienlijk goedkoper maar ook veel verrassender. De massaliteit, de reiskosten, het dure parkeren en het lange wachten om na afloop van de parkeerplaats af te komen, de dure souvenirs en waanzinnig hoog geprijsde drankjes in muziekfabrieken met een slechte akoestiek: we doen er even een jaartje niet aan mee. Klein. Duurzaam. Dichtbij. Intens. Aanraakbaar. Verrassend. Enthousiast. Mooi. Goedkoop. Nou moe: het lijkt wel een beschrijving van mezelf!