V R E K K E N P A G I N A
Consuminderen, bezuinigen en besparen met een knipoog.
   Aangepast zoeken
   Het Klimaatakkoord en wat u kunt doen


   (Download hier dit pamflet als Word-bestand.)


   PAMFLET TER OPROEPING BURGERIJ!

   STRIJDT EN WIN

   OF BLIJF ZITTEN EN STERF (UIT)

                    De Bespaarder des Vaderlands™ redt uw wereld.

   (Uw lintjes, oorkondes en orde-speldjes kunt u weer naar het gebruikelijke adres sturen.)

   Toen we nog van die gezellige Neanderthalers waren, ik weet het nog goed, hielden we ons voornamelijk bezig met jagen en verzamelen. Er was in die tijd weinig te zien op televisie, werken in kantoor was nog niet echt een dingetje en ook over het bespelen van de bugel in een fanfareorkest of het spelen van basketbal werd nog niet echt nagedacht. Dat kwam allemaal later. Omdat wij heden ten dage niet meer jagen komt ons leven voornamelijk neer op verzamelen. Je moet toch wat. Dat verzamelen doen we echter als de beste. Het hele jaar door zijn we druk doende met het volstoppen van ons holletje en leven met allerlei niet relevante zaken. Hoeveel wieldoppen, plantengieters, schilderijlijstjes en rieten mandjes heb je als mens nodig om het leven, zolang als mogelijk en wenselijk is, te rekken? Er moet toch een reden zijn dat doctoren ons nooit de aanschaf van een waxinelichthouder en een plantentafeltje voorschrijven bij, de gezondheid betreffend, malheur.

   Zelfs de overheid maakt, en ik heb ze er allemaal nog eens even goed op nageslagen, in de Staatscourant nooit melding van een aan de burger gerichte stimulus om meer wafelijzers te kopen. Of dat ieder huishouden de verplichting heeft om, indien hiertoe verordonneert door ‘De Controleur’,  een monopolyspel en minimaal 5 vazen voor het ordentelijk schikken van bloemen, te tonen.‘

   Uw grote bespaarvrind heeft tevens overal ter wereld gezocht (van de Bibliotheek van Alexandrië, via het Vaticaans Geheim Archief tot en met de Ritman collectie)  naar bewijzen van de stelling dat we allen door de een of andere entiteit opgeroepen zijn om in de winter in slechts een t-shirt gehuld en met de ramen wijd open te klagen over de tarifering van gas en stroom. Niets gevonden.

   Zelfs de altijd sympathieke en nauwelijks corrupt te noemen olieproducerende types roepen u in advertenties nooit op om tijdens onzinnige korte ritjes vooral zo hard mogelijk te rijden, zo laat mogelijk te remmen en daarbij vooral veel kwalijke gassen uit te stoten.

   Voorts heeft de reisbranche nimmer als vereiste gesteld dat we minimaal twee maal per jaar in een vliegtuig moeten stappen. Ook de tabaksfabrikanten wensen u een lang en gelukkig leven toe en zullen u derhalve nooit oproepen hun dure en ziektes verwekkende en milieu/planeet/mens/natuur vernietigende producten aan te schaffen…. Dat laatste is natuurlijk een zuur grapje, want anders waren het geen tabaksfabrikanten en hadden deze verkopers van De Dood wel een eerbaar vak gekozen. Maar nu even weer serieus. We hebben meer te doen mensen. De aarde gaat kapot. Ja, echt waar hoor.  En de 197 landen die het Klimaatakkoord hebben onderschreven, en dan met name de paar landen die er ook écht iets mee willen doen, zijn druk doende om dit te voorkomen.

   Dat doen ze, het moet gezegd, wel op een heel ludieke manier. Zo schijnt er zelfs een groot land te zijn, ben de naam even kwijt, die het klimaatakkoord voor akkoord heeft getekend en een van de eerste acties die men uitvoerde was om het akkoord op te zeggen.

   De rest put zich onderwijl uit in het verrichten van het herhalen van herhaalde onderzoeken, het maken van rapporten dienaangaande, het bespreken van deze rapporten ten einde bij de sterkhouders draagvlak te creëren en het ten langen leste op de stapel ‘Rapporten’ leggen der rapporten. En dat doet men dan ieder voor zich. Ze hebben daar allemaal een toren van ivoor voor geplaatst en daar zitten ze in. Zo nu en dan roept er één door het open raam van de toren dat men druk bezig is en vraagt men het volk om ook mee te denken. Want anders zou dat volk wel eens kunnen denken dat men in een ivoren toren zit. En dat willen ze natuurlijk niet.

   Het schijnt dat voor het schrijven van deze rapporten complete bossen gekapt zijn op de Zuidpool. Niets herinnert daar meer aan de weelderige bossen van voor ‘De Grote Klimaatakkoordrapportages’ zoals het later in de geschiedschrijving terug te vinden is. Tenminste: als er dan nog iemand is om het op te schrijven. Want zo erg is het mensen. Nou…., niet echt natuurlijk, maar ook de Bespaarder des Vaderlands, heeft zo nu en dan demagogische trekjes. Niets onmenselijks is mij vreemd.

   Nu zult u mij misschien een misantroop vinden.

   Ik heb de betekenis van het woord even opgezocht en moet u heel eerlijk bekennen dat u geen gelijk heeft. Dikke Shock and Awe bij u! Want ik geloof wel degelijk dat het allemaal beter kan. En ik weet zeker dat als wij Burgers des Vaderlands (We the people. Wir sind das Volk.) de handen ineen slaan we het gaan redden.

   Alleen……laten we NIET WACHTEN op de politiek en overheid. U kunt vandaag al starten met het zorgen dat de doelstellingen van het akkoord BINNEN ENKELE JAREN geregeld kunnen zijn. En de grap is: U ZULT TEGELIJKERTIJD MEER GELD OVERHOUDEN!

   De politiek zijn wij. De overheid dat zijn wij ook. Stop met het wijzen naar die entiteiten. Neem het heft, roer, leven, in eigen handen. Wij kiezen onze volksvertegenwoordigers en zij bepalen welke acties de overheid voor het nut van het algemeen moeten ondernemen. Als we wijzen naar de politiek en wanneer we de overheid weer eens aanwijzen als grote boosdoener dan wijzen we naar ons zelf. Bent u van mening dat het allemaal een soepzootje is, dan mag u dat naar hartenlust vinden. Maar dat ontslaat u niet van de verplichting om er omwille van uzelf en uw omgeving wat aan te doen.  

   ‘Het is niet genoeg te weten, men moet ook toepassen. Het is niet genoeg te willen, men moet ook handelen.’, Johann Wolfgang von Goethe

   Als consument hebben wij, Burgers des Vaderlands, een grote macht en dus ook een grote verantwoordelijkheid. Laten we ons ringeloren door de multinationals waarvan we al decennia vinden dat ze de samenleving tekort doen? Of vertellen we hen dat we nu zelf gaan bepalen wat we wanneer nodig hebben en tegen welke prijs. En dat vertellen gaat heel eenvoudig: koop hun producten niet meer of op zijn minst veel minder. Een maandje bepaalde benzinepompen overslaan (gewoon even ergens anders tanken of, ook leuk om te doen, lekker gaan fietsen) of  geen overzeese frisdranken uit bepaalde niet met name te noemen grote klimaatakkoord-opzeggende-landen meer drinken. Neem een lekker glas water. Sla een bezoek aan bepaalde niet met name te noemen grote klimaatakkoord-opzeggende-landen over en blijf lekker in eigen land. U bespaart, geeft een signaal af en houdt geld over. Zo gemakkelijk is demonstreren vandaag de dag. Zo gemakkelijk starten we de revolutie. Zo gemakkelijk kunnen we veranderen. Maar ook: zo gemakkelijk geven we tegelijkertijd vorm en inhoud aan de doelstellingen van het klimaatakkoord. Het begin is er. We zijn op weg. Doet allen mee en dan gaan we het verschil merken. Hoe dan ook: u merkt zelf het verschil op uw eigen bankrekening. Kies maar wat u wilt.

   ‘Als je altijd doet wat je altijd deed, zul je altijd krijgen wat je kreeg.’, Albert Einstein

   ‘Change!’, Barack Obama

   Ik meen het als ik zeg dat we nu iets zien ontstaan wat mij ernstig zorgen baart. De voorgestelde energietransitie maakt dat we nog steeds, en in toenemende mate gecentraliseerd, overgeleverd zijn aan een handvol producenten, netbeheerders en de overheid. Zij bepalen de prijs. De prijs van stroom is nu langzamerhand al aan het stijgen. Er wordt al voorzichtig getornd aan het belasten van stroom die mensen met zonnepanelen terugleveren aan het net. De saldering zal binnen afzienbare tijd komen te vervallen. De vaste kosten voor gebruik van het netwerk op uw stroomrekening stijgen ieder jaar.  Burgers des Vaderlands: Let op uw saeck. U gaat links- of rechtsom meer geld betalen om er ook straks warmpjes en goed verlicht bij te zitten.

   Daarom moeten we laten merken aan hen die de verantwoordelijkheid hebben dat wij, het volk, het zo wel genoeg vinden en het heft op dit punt in eigen hand nemen.

   Er hoeft niet gedemonstreerd te worden. Geen discussies en redevoeringen gehouden te worden. Het enige wat we moeten doen is ons bewust zijn van onze macht en kracht.

   Consumenten aller landen, verenigt u!

   Uw Vrek heeft reeds eerder succesvol de vrede doen uitbreken op meerdere plaatsen op aarde, maar daar zult u mij verder in al mijn bescheidenheid niet over horen. Betreffende volkeren maken het goed nu. En dat is voor mij voldoende.

   Maar NU roep ik de REVOLUTIE VAN HERSTEL uit. Een vreedzame. Vanzelfsprekend.

   Derhalve zou ik u willen voorstellen om NU ZELF de uitvoering van het Klimaatakkoord ter hand te nemen en niet te wachten op uw overheid, commissies en andere goedwillenden. Doe het voor deze planeet.

   Als we minder consumeren, ons minder verplaatsen per gemotoriseerd verkeer, zelf minder gas en licht verbruiken (maar juist zorgen dat we zelf duurzaam opwekken) dan besparen we met het grootste gemak 10% van de doelstelling.

   Het is niet ingewikkeld. Het wordt ingewikkeld gemaakt.

   Onderstaand alvast 10 BASISREGELS met een dikke gratis BONUSTIP

   1. Begin vandaag.
   2. Neem u voor om ieder jaar minimaal 10% te besparen op ALLES! Neem dagelijks een glas water in plaats van frisdrank. Sluit uw hypotheek over. Stap over van energieleverancier. Wees minder scheutig met het gebruik van schoonmaakmiddelen. Breng uw schoenen naar de reparateur in plaats van ze weg te gooien. Laat die kapotte rits van uw mooie vest herstellen in plaats van een nieuwe te kopen. Kijk op de website van uw Volkskrent (dat ben ik) om meer bespaartips te vinden. U wordt er alleen maar beter van.
   3. Beperk de aanschaf van producten en diensten die u slechts kortstondig een moment van geluk schenken: weg met de meuk en weg met niet duurzame artikelen.
   4. Heeft u de voorgenomen aanschaf echt nodig? Nee? Doe het dan niet.
   5. Ga niet vaker dan 1 keer per jaar op vakantie naar het buitenland. Maar het liefst nooit. Elk land heeft een gouden strand (gratis reclameleus voor de toeristische sector, graag gedaan).
   6. Trek vaker een trui aan, draag slofjes, breng tochtstrippoen aan, hou de deur dicht, doe de kachel anderhalf uur voor het ter sponde gaan uit, etc. etc. Zorg dat u zich goed bewust bent van de energie die u thuis gebruikt. Zet de kachel tussen half april en half oktober uit. Met een vest en Spaanse sloffen houd u zich prima warm. Het is echt niet spartaans. Het is gewenning. Doe iets. U bespaart veel geld.
   7. Ga minder autorijden en maak meer gebruik van de fiets of het openbaar vervoer.
   8. Leef gezond: eet met mate, zuip en rook niet, eet bij het seizoen horende fruit en groentes (geen aardbeien in de winter) en het liefst uit eigen streek (scheelt transport).
   9. Deel! Waarom heeft elk huishouden een boormachine, grasmaaier, poffertjespan, heggenschaar of wafelijzer (is ie weer) in huis terwijl het nauwelijks gebruikt wordt? Fietst u weinig? Kunt u, uw fiets dan met de buren delen. Net als uw auto, aanhangwagen of vakantietent? Delen is het nieuwe bezitten.
   10. Stop zoveel mogelijk met het houden van huisdieren. Geen honden en katten meer fokken en alle huisdieren steriliseren. Goed voor de vogelstand en goed voor het milieu. Want er moet natuurlijk ook even iets controversieels en stofopwekkends in het voorstel zitten. Nou, daar heeft u het al. Reageert u maar.
   11. BONUSTIP: Verzuur niet. U mag dan goed aan het besparen zijn, waar u en de planeet van profiteert, maar het leven moet wel leuk blijven. Met de bovenstaande klimaatakkoord bevorderende doelen levert u weinig in en wint u veel terug: uw financiële positie zal verbeteren, uw gezondheid zal toenemen en u vindt meer rust.

   Ja, ik weet het: er zijn mensen die niets te besparen hebben. Die financieel geen kant meer uit kunnen. Hen wil ik mijn verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat ik ze in hun positie niet heb erkend in bovenstaande. Aan de andere kant: de doelstelling halen we alleen maar als we velen activeren. Misschien valt er toch nog iets bespaar-technisch te realiseren, hoe klein dan ook, waar u nog niet aan gedacht heeft. Succes!

   ‘We need not wait to see what others do.’, Mahatma Gandhi.

   Het Klimaatakkoord is belangrijk. Te belangrijk om over te laten aan de politiek, overheden en multinationals die er allemaal aan bijgedragen hebben dat we nu zo’n grote opgave voor ons hebben. Laten we, de burger, hen goeddeels buitenspel zetten en zelf alvast aan de slag gaan. Laten we erkennen dat wij dit samen veroorzaakt hebben en dat we het alleen samen kunnen oplossen. Maar wacht niet. Handel nu. Het is simpel te doen en we worden er allemaal uiteindelijk beter van.

   !LEVE DE REVOLUTIE!

   Doet allen mee en bespaar waar u kan. En dit geldt ook voor het bedrijfsleven en de overheid zelf. Daarover binnenkort meer (steilerotshanger).

   Ik heb u lief.

   De Vrek

   Juni 2018