Energie en Water

Zomaar wat Radiatortips. 

1. Radiatorfolie zelf aanbrengen is een koud kunstje, maar levert u veel warmte. Dit isolatieklusje verdient zichzelf heel gemakkelijk in veelvoud terug. Folie, magneetjes, meetlint en een schaar: meer heeft u niet nodig.

 

2. Verwijder alle stof tussen en achter uw radiatoren. Stof belemmert de luchtcirculatie. De effectiviteit van uw radiatoren neemt tot wel 20% toe. Luchtcirculatie geeft een frissere lucht: houd de lucht binnenshuis altijd in beweging.

3. Hang gordijnen voor uw verwarming en zet de bank of ander meubilair voor de radiator en u zult gegarandeerd veel meer energie verbruiken. Geef uw radiatoren en/of andere warmtebronnen de ruimte om te stralen.

4. De kleur van uw radiator (zwart, wit of roze bijvoorbeeld) heeft geen enkel effect op de warmteafgifte. Gebruik echter geen metallic verf want dat heeft tot 15% minder rendement hebben ze onderzocht in een laboratorium (dus is het waar).

 

5. Wie kiest voor een (dichte of open) radiatorombouw kiest voor warmteverlies. Zorg dat uw radiator, net als u, altijd kan stralen. Daar is het voor gemaakt. Net als u.

 

Vijf radiatortips: Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan. 

Onverkwikkelijk Sluipverbruik

Onverkwikkelijk. Wat is dat toch een heerlijk woord. ‘Mijnheer, uw niet courante en tevens incoulante wijze van acteren inzake deze kwestie beschouw ik als onverkwikkelijk. ‘ Of: ‘De beschimping van mijn druistige concubine ervoer ik als scabreus en onverkwikkelijk.’ Nog zo’n fijn woord is ‘arglistig’. En wat dacht u van het woord ‘nuttiging’? Stuk voor stuk in onbruik geraakte woorden die onze taal zo mooi maken. ‘De arglistige wijze waarop de industriële opwekkers van stroom ons de nodeloze nuttiging van hun voortbrengselen opdringt is onverkwikkelijk sprak de schraalhans.’ En hij heeft gelijk. We hebben in ons huis allerlei apparaten staan die allemaal slinks stroom verbruiken en onze stroomrekening naar ongekende hoogtes doet opstuwen. De Vrek durft zelfs te stellen dat u van de onderstaande lijst er minimaal 10 in huis heeft.

Sluipverbruik maakt gemiddeld 10% van de stroomrekening uit!

Wat zou u kunnen besparen als u al deze sluipverbruikers eens helemaal uitzet? Het sluipverbruik kan tot meer dan 22 (kan ook 23 zijn) procent van uw stroomrekening oplopen! Gemiddeld is het ongeveer 10% van het totale verbruik van elektriciteit van alle huishoudens. Dat hebben ze in een laboratorium onderzocht. Rekent u maar eens uit hoeveel energiecentrales in Nederland uitgezet kunnen worden als we geen sluipverbruik meer tolereren. Als u het heeft uitgerekend mailt u mij dan even het antwoord? Loopt u gerust eens het onderstaande lijstje af en onderneem actie: trek de stekkers eruit, koop een stroomblok waarin u alle adapters plaatst en zorg dat u deze helemaal van het stroomnet kunt halen. Koop geen apparaten die niet meer helemaal uit kunnen. De prijs voor elektriciteit gaat de komende jaren vast nog wel omhoog: onderneem daarom vandaag nog actie. Morgen mag ook maar is eigenlijk al een dag te laat.

Checklist voor energie sluipverbruikers:

- espressoapparaat (hoeft alleen aan te staan als u koffie wenst)

- klok en beeldscherm van uw magnetron, oven en/of grill

- televisie

- radio

- cd-speler

- deurbel (transformator, stap over op een deurklopper)

- decoder van uw kabelaanbieder

- wekker of klokwekkerradio (schakel de wekker op uw mobiele telefoon in)

- laptop of pc

- printer

- router

- (af-)wasmachine

- droger

- babyfoon

- föhn

- waterkoker

- wii (dat is een bestaand woord, als u het niet kent heeft u het ook niet)

- keukenmachine

- kruimeldief

- oplader (als het in het stopcontact zit gebruikt het toch stroom ook al laadt het niets op)

- oplaadbare scheerapparaat

- oplaadbare tandenborstel

- lampen met een adapter (voel maar eens hoe warm die zijn, als het warm is verhoogt het stiekem uw stroomrekening)

- vaste telefoon

- stoomdouche

- enzovoort alsmede wat al dies meer

Een besparing van meer dan € 100,00 is niet uitgesloten. Waarschijnlijk leest u deze afsluitende zin al niet meer omdat u al actie aan het ondernemen bent. En daar doet uw, u altijd dienende, Vrek het per slot van rekening allemaal voor.

👇Zet bijvoorbeeld ook het licht van uw tram uit wanneer u deze niet, of zonder passagiers, gebruikt.👇

‘Hetgeen we het meest zien valt het minste op.’

Als de Vrek weer eens aan het filosoferen is, meestal na de tweede borrel, dan bedenkt hij zinnetjes als hierboven. Dan vindt hij zichzelf reteslim. Wanneer ik als lid van de Tweede Kamer aan het woord ben dan kan ik dat gebruiken ten einde de verantwoordelijk minister op scherpzinnige toon ter verantwoording te roepen om vervolgens zelfvoldaan mijn zetel weer in te nemen. Het is om die reden extra spijtig dat u nog steeds niet op mij stemt, beste burger. Maar dit terzijde.

Als u snel en eenvoudig veel water en gas wilt besparen, en wie wil dat nu niet, dan installeert u een waterbesparende douchekop. Daar heeft u vast al heel vaak heel veel over gehoord. Toch zijn er nog veel huishoudens die zo’n makkelijk te installeren en duivels verdraaid handig itempje nog niet aangeschaft hebben. Wat?!? U ook niet? O jee! Schaamte op u (vert.: Shame on you).

Tot een bedrag van € 20,00 kunt u bij uw bouwmarkt al kiezen uit meerdere modelletjes en een standaard huishouden bespaart er per jaar meer dan € 45,00* mee. Geeft u mij nu eens één hout snijdende reden waarom we niet met ons allen overgaan op dit douchewondertje der techniek. Wat misschien nog wel vreemder is: waarom zijn er eigenlijk douchekoppen die geen water besparen? Waarom is de waterbesparende douchekop eigenlijk niet gewoon de standaard ?

Wat zijn we toch een raar landje. Wel leuk en lief hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar vooral raar. Een extra reden om mij in uw parlement te verkiezen, maar daarover een andere keer meer.

Nu ja: zet in ieder geval even op uw boodschappenbriefje van aanstaande zaterdag dat u een nieuwe douchekop koopt. Vrijwel iedere kluns, en dat is geen verwijzing naar úw modus operandi, is in staat deze zonder verdere schade te veroorzaken aan de eigen douchestang te bevestigen. Gewoon even weer snel € 45,00 verdiend én dat komt elk jaar terug én u merkt het echt niet bij het douchen.

* Besparing 7400 liter water en 45m3 gas per jaar. Bron: Rijksoverheid mei 2020.

👇Voorbeeld van heel veel water. 👇

Is besparen uw doel? Keep it dan cool!

 

Hahahahahaha, mijn hemel wat ben ik toch leuk. Écht.   (En als het rijmt klopt het vast.)

Als dit een oekaze zou zijn van ons grote leiders in de Tweede Kamer dan zou u deze gaan betwisten. Terecht want wij, het volk, laten ons niet langer knechten. Wij gaan geen turf meer steken en graven ook niet meer in de slikken. Wij hebben stemrecht en sommigen maken er nog gebruik van ook. Maar wat nu als er in de Staatscourant staat dat u jaarlijks € 50,00 bespaart door hun dringende advies op te volgen? Dan zult u wellicht een flexibeler houding aannemen. Raar eigenlijk dat we wetten en regels willen overtreden, maar als we deze verpakken in dringende en de burger in algemene zin tot nut zijnde adviezen dan zijn we plots bovenmatig geïnteresseerd. Dan danken wij de overheid voor de bijdrage aan onze levenskwaliteit en steken wij kaarsjes aan ter hunner eer en glorie.

 

Nagel eens iemand aan de schandpaal:

Dit zou echter wel een heel goede oekaze zijn en deze zou beter werken dan wederom een belastingmaatregel: zet uw koelkast of diepvriezer in een koude of koele ruimte (schuur, bijkeuken, garage zolang het daar in de zomer maar niet te warm kan worden) en als u hem gebruikt sluit dan de deur of klep onmiddellijk. Regelmatig zie ik dat de koelkast voor of dichtbij een verwarming staat. Woest word ik dan en het liefst scheur ik dan een vel keukenpapier doormidden. Jazeker. Af en toe reageert zelfs uw Vrek enigszins temperamentvol. U moet eens weten wat het een energie kost, ook al heeft u een A++ koelkast, om deze op de juiste temperatuur te houden. Dat is zo voor de hand liggend dat u het mij vast vergeeft wanneer ik hier geen verdere uitleg aan geef. Misschien is het een idee om de Keuringsdienst van Waren alle huishoudens te laten controleren op dit punt. Huishoudens die toch hun koelkast naast de verwarming of in de woonkamer hebben staan krijgen dan een groot bord in de tuin, 5 meter hoog lijkt mij voldoende, met de tekst: “Deze mensen hebben geld teveel, stimuleren het broeikaseffect en geven een geheel eigen invulling aan het woord samenleving.” Het is maar een idee en wat gekkigheid van de Vrek, synoniem voor gemoedelijkheid, natuurlijk. Maar serieus: zet uw koelkast en vrieskist in een koele ruimte en in ieder geval zo ver mogelijk van een verwarming vandaan. En houdt de deur zo kort mogelijk open. Just do it!

Eigenlijk zegt bovenstaande bespaartip dat u alle open deuren in mag trappen wanneer het op besparen aankomt. En vele kleintjes maken één grote. Begin en doe wat u kan.

👇Hieronder een foto van een stukje gastvrijheid naar de mensen toe. Ter begroeting wordt u aldaar een glas kokende olie in het gezicht gegooid. Het zijn rare tijden mensen.👇

Duurbel

‘Als ik tweemaal met jouw deurbel bel. Nou, dan weet je 't wel’ (is een liedje van vroeger van Max van Praag die daar niet geboren is en ook nooit gewoond heeft).

Uw deurbel is zonder dat u het wellicht weet een noest en nijver werkertje. Manmoedig staat deze kleine rekel dag en nacht tot uw dienst. Heeft u daar wel voldoende waardering voor? Er zijn mensen die nooit bezoek ontvangen en waar de deurbel derhalve onopgemerkt blijft. Dat is triest genoeg, hoewel ik het persoonlijk een verrijking van het leven vind. Het is allemaal extra sneu vanuit de wetenschap dat onze kleine vriendelijke vrind steeds vruchteloos en miskend paraat loopt te staan voor een drukkertje dat nooit komt.

Verlos uw deurbel van dit trieste aardse bestaan en zorg dat het niet langer lijdt aan zijn onbaatzuchtigheid hetwelk nauwelijks door iemand wordt waargenomen. De deurbel doet mij telkenmale aan zo’n vervelende BN’er denken die regelmatig in één of ander praatprogramma zijn of haar mening moet geven: ze vreten energie en zijn uiterst irritant om naar te luisteren.

Wat?!? Hoeveel !?

Schakel uw deurbel uit, maar laat het wel door iemand met kennis van zaken doen. Er zit wel enig risico aan, jazeker: ze zijn nog gevaarlijk ook. Deze tip bespaart u ongeveer € 12,50 per jaar én een deurbel. Breng zo’n mooie deurklopper aan. Die hoort u, mits ferm bediend, door het hele huis. Wanneer u maandelijks het uitgespaarde geld apart zet, zonder rente, dan ontvangt u over 667 jaar ruim € 100.000,00. Kassaping. En als 3 miljoen gezinnen in ons land die € 12,50 apart zetten gedurende één jaar, dan hebben we bijna € 450 miljoen met elkaar te besteden. U mag nu even van de stoel wippen ten einde uw verbazing te accentueren.

 

Al die willen te kaap'ren varen

Moeten mannen met baarden zijn

Jan, Pier, Tjoris en Corneel

Die hebben baarden, die hebben baarden

Jan, Pier, Tjoris en Corneel

Die hebben baarden, zij varen mee

De Vrek is niet voornemens om binnen afzienbare tijd te kaap’ren te gaan varen. De coupletten die op het bovenstaande volgen beginnen met ‘Al die ranzige tweebak lusten’, ‘ Al die deftige pijpkens smoren’ en ‘Al die met ons de walrus killen’. Welnu: smerig beschuit krijg ik niet achter mijn huig, roken heb ik reeds jaren geleden opgegeven (besparing thans ruim € 2.000,00 per jaar, u was toch ook al gestopt?) en de laatste keer dat ik een walrus doodde (2017 in Harderwijk) kreeg ik een boete van € 500,00 en 3 maanden ontzegging tot het park. Dus ook dat is geen reden meer om de baard te laten staan. Elke ochtend grijp ik naar het scheerapparaat ten einde decent en fris van de lever aan het ontbijt te verschijnen onderwijl luid zingend dat ‘…ik zo blij ben dat ik een stukje van de wereld ben. Dat ik de yen, de dollar en de euro ken…’. Dat ik een elektrisch scheerapparaat gebruik is nieuw. Eerder scheerde ik mij met een scheermesje onder de douche. Maar nadat ik de futuristische prijsstelling van scheermesjes eens tot de weke delen van mijn hoofd liet doordringen ben ik er onmiddellijk mee gestopt. Scheermesjes zijn belachelijk duur!

 

Het onderstaande wilt u niet weten:

De Vrek had daarnaast nog een andere onhebbelijkheid: ik scheerde mij tijdens het douchen. Liters kostelijk vocht verdween onder mijn voeten door zo het doucheputje in. Ik combineerde douchen en scheren, maar waarom eigenlijk? Het bespaarde uiteindelijk helemaal geen tijd en het douchen werd elke dag minutenlang nodeloos verlengd. Om over de aanslag van het scheerschuim op de portemonnee en het milieu nog maar te zwijgen. Vandaar mijn overstap naar het elektrisch scheren en ik moet zeggen het is niet alleen veel goedkoper maar uiteindelijk ook efficiënter. Ik scheer mij namelijk tijdens het uitvoeren van de grote boodschap. Ja….,…ehm… sorry, dit wilde u vast niet weten. Ik overschrijd hier een grens en dring u een beeld op hetwelk ik u beter had kunnen besparen. Een andere onhebbelijkheid die ik thans achter me heb gelaten: tanden poetsen tijdens het douchen. Doe ik ook niet meer. Overigens ook niet tijdens het doen van de grote boodschap, mocht u dat al denken, want ik zeg altijd: poepen, tanden poetsen en scheren zijn lastig te combineren. Poëzie: ik lust er wel een papje van.

 

Dit is dan weer wel boeiende informatie:

Beperk uw douchetijd en daarmee het verbruik van water en gas door het douchen alleen te gebruiken om uw lichaam te reinigen en combineer het niet met tanden poetsen, scheren, oren reinigen of andere activiteiten. Overweeg daarnaast eens een andere manier van scheren. Het hoeft niet altijd voordeliger te zijn maar reken eens uit of het doorbreken van uw huidig scheerpatroon u voordeel oplevert (‘k denk het wel).

 

👇Ook een reinheidsgebod.👇