Eten en drinken
Waarom niet?
U kunt er veel van vinden: het kopen van spaarzegels bij de gele of blauwe supermarkten. U kunt het ook gewoon gaan toepassen, want het levert een redelijk rendement op én u heeft een extra spaarpotje achter de hand voor een onverwachte uitgave of om u eens super-de-luxe te laten verwennen door uw snackbar (extra mayo!) of een andere eetgelegenheid waar het goed toeven is. Doe u zelf niet tekort en onderzoek of u door het gebruik van dit soort spaarsystemen niet geholpen bent bij het bereiken van uw financiële doelstellingen. Een rustig gevoel omdat u geleidelijk een extra appeltje voor de dorst opbouwt is toch ook weer mooi meegenomen.
Bak zelf uw brood.
Dat is eenvoudig te doen en een broodbakmachine verdient zich zelf binnen afzienbare tijd terug. In de ochtend met de geur van vers brood wakker worden is heerlijk. Het is tevens zeer smaakvol, u kunt zelf experimenteren en u hoeft niet naar de bakker. De voorbereidingen om een brood te bakken duren niet langer dan 2 minuten. En het scheelt echt heel veel geld. Deze alinea werd u aangeboden door de ‘Eerste Hollandsche Vereeniging van Elektrischen Broodbakmachineapparatuurfabrikanten’.
Losse thee in plaats van theezakjes: Goedkoper en Lekkerder.
Losse thee is aanmerkelijk voordeliger in gebruik dan theezakjes. Aan theezakjes kleven daarnaast nog behoorlijk milieutechnische nadelen als daar zijn: plastic-soep-elementen, cellulose, nietje, kaartje en koordje. Allemaal weg te werpen onzin die het genot van uw cuppa volledig tenietdoen. En, heerlijke lieverdjes van me, het zijn allemaal prijsopdrijvende elementen. De nietjes-, kaartjes- en koordjesfabrikanten hebben bijvoorbeeld ook monden te voeden, salarissen en hypotheken te betalen en benzinetanks te vullen. Dat betaalt de achteloze consument die van die dure theezakjes drinkt.
Losse thee is goedkoper in aanschaf, aanmerkelijk duurzamer en smaakvoller. U kunt, omdat uzelf bepaalt hoeveel thee u gebruikt, zelf de intensiteit bepalen en er eventueel ook iets naar eigen smaak (kaneel, stukje appel, gember, rozenblaadjes) aan toevoegen.
Jazeker. Losse thee heeft ten opzichte van de zakgebaseerde alleen maar voordelen:
- Milieutechnisch: Er smelten aantoonbaar minder gletsjers door;
- Financieel: Menig hypotheek wordt vroegtijdig afgelost door losse thee gebruikers;
- Smaak: Losse thee wordt ook wel de kaviaar onder de champagnes genoemd.
De echte bespaard(st)er drinkt losse thee. En de echte levensgeniet(st)er ook. De rest drinkt iets anders. Moeten zij zelf weten.
Waarom zou je niet rechtstreeks bij de boer (-in) (in-) kopen? Nou? Vertel dan?!?
Kijk en koop eens bij de boeren bij u in de buurt. Steeds vaker hebben ze aardappelen, prei, boerenkool, kaas, vlees, eieren en andere dagelijkse levensbehoeften te koop die u thans voor een veelvoud aanschaft bij een enkel door, en hier spreekt mijn Marxistisch alter ego, aandeelhouderswaarde gedreven grootgrutter. En weet u wat de bijkomende voordelen zijn? Nee? Zal de Vrek u dat eens uit de spreekwoordelijke doeken doen? Daar zit u, net als de rest van de gehele mensheid, toch reikhalzend naar te verlangen? Nou vooruit dan maar. Hoe, en met welk recht, kan ik u en de uwen iets ontzeggen.
- U zorgt voor een beter milieu omdat niet alles nutteloos heen en weer gesleept wordt tussen groothandel, verwerkers, distributiecentra en supermarkten.
- Het is verser en daardoor aanzienlijk smaakvoller.
- De boer(-in), want die gunnen we voor al het harde werk dat ze doen het allerbeste, vaart er wel bij. Hij verdient meer aan uw klandizie dan aan de uitgeknepen prijzen die hij/zij krijgt van de inkopers van de supermarktketens.
- Uw eigenwaarde neemt toe omdat u daadwerkelijk bijdraagt aan hetgeen zo vaak enkel met de mond beleden wordt: u doet iets wat waarde heeft voor uzelf, uw omgeving, het milieu en voor de hard werkende zelfstandige. Hulde aan u. Want we moeten het samen doen. Leuk hoor.
- Het is goed voor de buurt waar u woont, de onderlinge verbondenheid wordt vergroot en de samenleving als geheel wordt opgewaardeerd.
Deze bespaartip wordt u eveneens warm aanbevolen door de Vereniging ter Stimulering van Sociale Cohesie Bevorderende Activiteiten (beter bekend als VeStiSoCoBeAc). En dat zijn lui die je maar beter niet kwaad kunt maken.
Tussen droom en daad .......
Onderstaande bespaartip is oud herkauwd nieuws doch zeker geen nepnieuws. Uw hoeder van uw portemonnee kent enkel mensen die de inhoud van deze tip onderschrijven. ‘Waanzin!’, roept men dan uit. Of: ‘Tjongejongejonge, waar zijn we toch mee bezig.’ Ik heb zelfs iemand gekend die iets riep over ‘standrechtelijk executeren’, maar die heb ik uit het whatsappgroepje verwijderd vanwege ongezellig. En toch: we hebben moeite om het toe te passen. Heel jammer alsmede stom.
We gaan in de zomer niet op wintersportvakantie en evenmin hebben we de behoefte om bij 10 graden vorst een stukje te gaan zeilen (met een ijsbrekertje varen is dan wel weer geinig). In de winter zitten we met vest en slofjes bij de verwarming en in de zomer zetten we een paar ramen extra open. Dat is logisch en zo vindt mevrouw Moeder Natuur dat het hoort.
Maar!!
Stelt u zichzelf wel eens de vraag, zo sprak uw Vrek op belerende toon, of het allemaal wel zo’n goed idee is: zontomaatjes, aardbeien en frambozen eten in de winter? Wintergroenten eten in de zomer? Waar komen die groentes vandaan? Nou, zo gaat de belerende Vrek verder, uit duur gestookte kassen, diepvriezen of uit verre landen. Gelukkig staat tegenwoordig bij de groentehandelaren vermeld waar uw product vandaan komt. Kijk daar naar en besluit dat wanneer uw groente of fruit een te lange reis heeft gemaakt deze niet aan te schaffen. De prijs van aardbeien in de winter, hoe lekker ook, is hoog. En als de prijzen van frambozen of druiven in de winter laag zijn dan kunt u zichzelf afvragen of de boer in kwestie wel een eerlijke prijs heeft gekregen van de kruidenier in kwestie. Niet dus.
En nu: doen en niet beloven!
Laten we gewoon massaal seizoengroentes en fruit uit de buurt eten. Ook dan is er genoeg variatie. Ja, soms kunt u dan even niet eten waar u trek in heeft, maar alles willen hebben in het leven is toch niet het doel waarnaar we streven?
Zoals een Britse komiek, ik meen Bill Conolly ,ooit zei: ‘Leven? Dat is dat mensen ouder worden, heel veel spullen kopen, verzamelen, in hun huis zetten en dan gaan ze dood.’
👇Het ene willen en dan toch het andere doen: we zaaien onze eigen bevreemding. 👇
Russisch Roulette: een spel voor het hele gezin.
Wat zijn wij mensen toch rare mensen. Aan de ene kant willen we gezond en verantwoord leven zodat we zonder gebreken en vol van vreugde de zilvergrijze jaren doorbrengen. Aan de andere kant stoppen we ons vol met allerlei ingrediënten die op zijn zachtst gezegd het leven niet verlengen. De sigaret is daar het bekendste voorbeeld van. Maar ook oplosmiddelen in verf, asbest en DDT verkorten de gemiddelde ziekenhuisopname niet. Vroeger mochten schilders hun hele leven boven de verfdampen het werk doen, werden sigaretten aangeprezen door doktoren, werd asbest de hemel ingeschreven en zouden we een samenleving zonder DDT niet in stand kunnen houden.
Ergens wisten we wel dat het niet goed was, maar zolang de wetenschap het tegendeel niet kon bewijzen werd voortgegaan met de productie en het ongebreidelde gebruik. Aspartaam, die kunstmatige zoetstof die in veel ‘light’ producten zit, verkeert al jarenlang in een verdachte hoek en slaagt er maar niet in om daar uit te komen. Hmmm. Rook? Vuur? Je kunt er erg ziek van worden zeggen velen en zij onderbouwen hun stelling met allerlei wetenschappelijke rapporten en feiten. ‘Niet waar!’, roept de industrie en frisdrankenlobby om het luidst: ‘Het is hartstikke gezond en zou eigenlijk direct na de geboorte intraveneus toegediend moeten worden.’ Nou ja zeg.
Zoekt u zelf maar eens op internet en maak uw eigen hersens op (make up your own mind). U weet dat ik nergens een mening over heb en u zeker niet zal indoctrineren met mijn eigen, overigens altijd juiste, denkbeelden. De kans, maar nogmaals trek alstublieft uw eigen conclusie, dat ik aspartaam tot mij neem is net zo groot als mijn vrijwillige deelname aan een potje Russische roulette waarbij ik de enige deelnemer ben en honderd gokkende benevelde onberekenbare types gespannen, maar tegelijkertijd geamuseerd, toekijken wanneer ik de vinger aan de trekker leg.
Spruitjessap:
Frisdranken, in tegenstelling tot mufdranken en spruitjessap, zijn mateloos populair en tevens duur. Er zijn twee varianten: met suiker en zonder suiker. In de variant mét suiker zit zoveel suiker dat u er dik van wordt. De Vrek kent mensen die voor het slapen gaan een fles cola opdrinken en zich er tegelijkertijd over verbazen dat ze aan slapeloosheid lijden. Uw terechte conclusie is: de Vrek moet eens snel wat intelligenter volk aan zich binden. In de ‘light’ variant van frisdrank zit over het algemeen aspartaam. Als u zeker weet dat aspartaam gezond is, en u dientengevolge langer mee mag doen op dit ondermaanse, zou ik zeggen: ga uw gang. Bij twijfel: neem het tot u en speel uw eigen rondje Russisch roulette. Maar het beste en goedkoopste is het om alle frisdranken te mijden.
Neem toch een lekker glas water, pers een sinaasappel uit, maak een smoothie of uw eigen appelsap en speur eens op internet naar leuke drankjes die u zelf kunt maken. En ja: ik weet dat in vruchten ook (dikmakende) suikers zitten. Ranja is ook goedkoop, er zijn gezonde varianten van, en het is nog lekker ook. Zonder frisdrank, roken, asbest en DDT is het ook best leuk om te leven hoor. En dat bedoel ik in het geheel niet, ik ken het woord niet eens en lees het straks echt voor het allereerst, polariserend.
👇De onderstaande foto heet: ‘Staande man met polariserende beglazing op hangende brug’, is van de Zweedse fotograaf Per Öngelük en hangt in het Museum für verirrte Kunst in Manchester.👇
Eet uw kasten leeg en uw ‘oude’ voorraden op.
Vanwege een eervolle uitnodiging ging de Vrek op bezoek bij de buren, zijnde de Baron en Barones von Inn und Kniphausen. Met de deur in huis vallend: mevrouw de Barones kan het woord ‘Vrek’ bijkans hebben uitgevonden. Niet alleen vanwege haar hoge leeftijd, ze schijnt bij Charles Darwin in de klas te hebben gezeten, maar vooral vanwege haar opvallende, maar daarom niet minder benijdenswaardige, spaarzame gedrag. Als aperitief kregen we een flesje Skol bier dat vergezeld ging van een zakje Golden Wonder chips. “Het komt uit een goed jaar mijn waerde.”, sprak de Baron. “Ja, 1974 om precies te zijn.”, zo las ik het etiket voor. Bij de koffie stonden schaaltjes gereed met Bonitos, Treets en Raider.
Om kort te gaan: we waren die avond vroeg thuis en hebben besloten de adel voorgoed de adel te laten. Nare types. Spaarzin is prima, maar zo nu en dan moeten we wel kijken naar hetgeen we vanuit diezelfde spaarzin in de kast hebben staan. Zaken geraken over de houdbaarheidsdatum heen of worden stomweg vergeten. Naar verloop van tijd wordt het dan alsnog weggegooid (brrrr, de rillingen lopen mij over de rug). Uw Vrek heeft laatst op een prachtige zonovergoten lome achternamiddag uitgerekend dat er in de Nederlandse voorraadkasten in totaal 4,7 miljoen blikjes tonijn uit kerstpakketten moet liggen. Waarschijnlijk liggen de geschatte 2,9 miljoen blikjes ananas daarnaast met 3,1 miljoen blikjes champignon-ragout daar weer bovenop. En dan hebben we vast nog heel veel meer zaken (zoals zakjes aardappelpuree, rijst, macaroni, penne, blikjes sperziebonen, pakje juliennesoep, vermicelli) staan die goed eetbaar zijn maar waar we nooit toe komen ze te verorberen.
Nog één alinea en dan is dit stukje klaar:
Neem uzelf voor de komende 4 weken alles, en dan ook echt alles, uit uw voorraad-kast en uit uw diepvriezer op te eten of drinken. Zoek leuke menu's op internet of geef een feest, ik kom niet, met als doel zoveel mogelijk spullen kwijt te raken door ze te bereiden en te serveren. U heeft zoveel staan, dat weet ik haast wel zeker, dat u gemakkelijk vier weken kunt eten uit uw voorraadkast. En heeft u na die 4 weken nog steeds ongebruikt voedsel staan geef het dan aan een ander. Houd wel een noodrantsoen aan van enkele dagen voor onverwachte toestandjes. Rustig huis, rustig hoofd.
Denk vooruit en ken uzelf.
De Vrek is wel eens een hele dag onderweg en heeft dan bij aankomst in zijn schamele behuizing geen zin meer om een maaltijd, of wat daarvoor moet door gaan, te bereiden. Dan is ie moe. ‘Tjonge wat ben ik moe,’, zegt hij dan, ‘zo moe dat ik niet meer kan koken. Laat ik eens naar de Chinees gaan rijden, dan 30 minuten wachten met een biertje in de hand en dan weer terug naar huis met de verworven vette klodder bami kroepoek.’ Is hij uiteindelijk bijna een uur onderweg geweest. O ja hoor, wat zijn we moe. Nietwaar: we zijn gewoon lui en dat is één van de 7 doodzonden! Wist u dat? Daar zou ik als ik u was dan mooi niet aan mee doen. Maar u begaat nog een doodzonde namelijk die van vraatzucht. Als u zich dat realiseert leidt dat op zijn beurt weer tot gramschap. Mijn hemel: nog een doodzonde. U is reddeloos verloren ! Daar helpt geen lieve moer of zoete lieve Gerritje meer aan. Enkeltje naar de hel of andere, afhankelijk van aangehangen religie of opvattingen, plaats van eeuwigdurende rust (of juist niet) van minder fijne snit.
Lees hieronder verder want het stukje is nog niet ten einde.
Ga dus nooit naar een Chinees restaurant, snackbar of pizzeria als u lui bent, maar zorg dat u een gemakkelijk te bereiden en gezonde maaltijd kunt genieten. Leg iets in de diepvriezer (bijvoorbeeld wat stamppot maaltijden) of zorg ervoor dat u altijd pannenkoekmix, een blik soep of iets in die trant voorradig houdt. Dan heeft u iets wat u met weinig moeite snel kunt bereiden en u bespaart aanzienlijk. Zeker wanneer u ook nog kinderen of een partner thuis heeft met afwijkende smaakpapillen. Dit is geen pleidooi om voornoemde etablissementen te vermijden. Af en toe gewoon doen want het is erg lekker. Maar vermijd de verleiding wanneer het niet nodig is en u zich later schuldig voelt. Weest voorbereid en vul uw voorraad aan met een gemakkelijk te bereiden edoch voedzaam maal. U merkt: ik let op u! Voelt dat niet veilig?
👇Voedsel: best belangrijk.👇
Ork Ork Ork Nanu Nanu
Ondanks de titel gaat ook dit weer een zeer samenhangend stukje worden. Zet u schrap, hijs de zeilen en prijs de dag niet vooraleer het avond is. Mork komt van Ork. Voor de mensen die na 1973 tot leven gewekt zijn: Ork is een planeet en een bewoner met de naam Mork werd door het lokale bestuur van Ork naar de aarde gestuurd om u en mij, maar vooral u, te bestuderen. Daar ontmoette hij een vrouw met de naam Mindy. En zo kwam de komisch bedoelde serie Mork en Mindy op televisie.
Mork van Ork zei altijd de woorden Nanu-Nanu wanneer hij iemand ontmoette. Hij heeft de inburgeringstoets dan ook niet doorstaan. Mork kon met zijn vinger vloeistoffen opzuigen. Maar harde stukjes pasten daar niet in zodat hij nimmer onze aardse soepen heeft mogen proeven. Dan zei Mindy tegen Mork: ‘Ork, Ork ,Ork, soep eet je met een …..?’ En dan zei Mork: ‘Vork’. Dat was een foutieve veronderstelling van onze kolderieke vrind. Vervolgens werd dan de lachband gestart.
Let op: thans volgt een uiterst geforceerde overgang. Zet u schrap:
En nu we het er toch over hebben: wist u dat soep een ontzettend goedkope, gezonde, snel te bereiden en uiterst voedzame maaltijd oplevert?
"Gaat die Vrek ons nu ook al een recept geven?"
Wat heeft u nodig: zout, peper, bouillonblokjes, vermicelli en een zakje soepgroente. Nog beter: ui, selderij, wortel, prei en bloemkool uit eigen tuin. Indien gewenst kunt u er wat gehaktballetjes bijvoegen. We hebben het hier dus niet over de duurste ingrediënten.
Maar er komt nog iets bij en dat is wat ik het schaalvoordeel noem. U kunt in één keer heel veel soep maken en verdelen over verschillende schalen. En die eet u later in de week nog eens een keer of u vult er uw vriezer mee. Voor ongeveer € 1,00 per persoon kunt u een heerlijk bord soep maken en die hoeft u later enkel nog maar op te warmen (scheelt kookkosten). Maar u kunt het zo duur maken als u wilt. Daarom adviseer ik u om in overweging te nemen om één keer per week een soepmaaltijd te nuttigen: lekker, gemakkelijk en snel, gezond en niet duur. Serveer er een plakje brood bij en twee porties spareribs. Dat laatste was een grapje. De rest was serieus.
Interessante links:
Alles over gezonde, duurzame en veilige voeding:
https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx
https://www.zorgvoorbeter.nl/eten-en-drinken/voorlichting-voeding