Eet smakelijk én goedkoop


Iedere dag maken we afwegingen over welke spijzen we die avond opdienen. Het liefst baseren we onze keuze op hetgeen onze smaakpapillen het meest waarderen. Die kleine duiveltjes op onze tong bewaken de kwaliteit van hetgeen onze respectievelijke huigen passeert. Dat is maar goed ook want voor we het weten verorberen we zaken die ons lichaam niet welgevallig zijn. Wellicht is dit een goed moment om eens stil te staan, ik stel een seconde of veertig ondersteund door een bescheiden applausje voor, bij het vermogen van ons lijf om het goede van het slechte te scheiden. 

Ons eetpatroon wordt voorts bepaald door hetgeen onze 'wil' ons voorschrijft. We kiezen. Vóór die keuze hebben we nagedacht. Zoiets noemen mensen die daarvoor gestudeerd hebben een 'bewuste keuze'. Wat we ons maagdarmkanaal laten passeren is, naast textuur en smaak, gebaseerd op rationele afwegingen. De prijs van het aanbod, eventuele allergieën, intoleranties of dieetwensen spelen een grote rol.  Maar steeds vaker en luider klinkt de oproep om eten te kiezen op basis van duurzaamheid en het welzijn en de rechten van hetgeen we voor ons genoegen gaan slachten. Groente en fruit van het seizoen en uit de buurt zijn altijd en per definitie het meest gezond, het minst milieubelastend en financieel de beste keuze. 

👇Kiezen maar mensen. En laat emotie daarbij gerust een rol spelen.👇