✔️Besparen ✔️Duurzaam ✔️Lifestyle ✔️Bespaartips

In en om het huis

Creatief tuinieren

Gebruik oude wijnkistjes als kweekbakjes. Oppotten door oud papier op te rollen en te vullen met tuinaarde. Plantenpotjes niet weggooien maar hergebruiken. Poes als ideale habitat voor vlooien. Weinig kosten voor rijke opbrengsten.

Geef een dubbeltje uit, verdien een kwartje.

Overmoedig als ik was ging ik ooit eens aan de slag met het invullen van de papieren die behoorden bij het plegen van aangifte voor de Belastingdienst. Ik moest ongeveer € 200,00 terugbetalen aan onze strenge maar altijd rechtvaardige Vader Staat. Vervolgens ging iemand met iets meer kijk op administratie en het interpreteren van wazige teksten aan de slag met mijn aangifte. Op basis daarvan kreeg ik € 600,00 terug van diezelfde vader. Dat scheelde € 800,00 en dat is dan weer een leuk weekendje weg. En dan heb je nog geld over om ter plaatse van die prachtige souvenirs, met die onvermijdelijke beeltenissen van de lokale molen met vermelding van de plaatsnaam, aan te schaffen.

 

Wanneer u niet ter zake kundig bent en wanneer u een beslissing moet nemen die verregaande en langdurige financiële gevolgen kan hebben, schroom dan niet om u te laten bijstaan door een echte deskundige. Niet door die handige oom die ooit eens per ongeluk (‘Ja, ik weet ook niet hoe dat kan.’) met succes een formulier goed heeft ingevuld, maar door iemand met de juiste accreditaties. Geef eens een paar tientjes uit aan een belastingadviseur. Of een paar honderd euro aan een financieel deskundige die u helpt de beste hypotheek te vinden. Of iemand die u helpt met het onderhandelen wanneer u daar zelf niet goed in bent. Bent u zelfstandige en verdient u uw geld door zoveel mogelijk uren te ‘schrijven’? Laat dan een echte schilder uw huis verven: die doet het vast beter en u kunt in de tussentijd het geld verdienen om de vakmanvrouw te betalen. Het is ook beter voor de economie, want die kan wel wat hulp gebruiken. Sinds jaar en dag laat ik onze financiële administratie verzorgen door een belastingkantoor: ik heb geen zorgen, koop mijn gemoedsrust en onzekerheid af, houd tijd over en ik weet zeker dat ik de beste aangifte gedaan heb die mij het meeste oplevert. Hoogmoed komt voor de val.

 

Regelmatig krijg ik mij dierbare reacties op de tips die ik met u deel. Zo kreeg ik onlangs een reprimande over het herintroduceren van de in onbruik geraakte picknick. Iemand vroeg mij wat te doen met picknicken terwijl het regende. ‘Ja,’ denk ik dan. ‘dan zou ik niet gaan picknicken.’ Waar ik maar mee wil zeggen: er zijn vast onder u die ten diepste handig zijn met hun administratie en op wie termen als ‘fluitje van een cent’ en ‘handomdraai’ van toepassing zijn. Maar als u twijfels heeft, u er niet goed in bent en/of er geen tijd voor heeft: laat u dan, omwille van uzelf (het zal mij aan de spreekwoordelijke bips roesten hoewel uw welzijn mij ter dege aan het hart gaat), bijstaan. Deze tip is, net als andere, enkel van toepassing op hen op wie het van toepassing is. Als u zich niet aangesproken voelt dan mag u blij zijn dat u het goed geregeld heeft. Dat wou ik even kwijt. Op de valreep. Van dit stukje. Dus. Ladieda.

 

👇Want al bent u de beste marxist, het maakt u niet vanzelf een goede kapitalist.👇

Het is niet genoeg te weten, men moet ook toepassen; het is niet genoeg te willen, men moet ook handelen.

Origineel: Es ist nicht genug zu wissen, man muß auch anwenden; es ist nicht genug zu wollen, man muß auch tun.

Bron: Wilhelm Meisters Wanderjahre (1821), Johann Wolfgang von Goethe

Fabriceer uw eigen reinigingsmiddel.

 

Weg met die veel te dure plastieken flessen schoonmaakzooi (mijn excuses voor het uiterst grove taalgebruik) die uw en mijn drink-, oceaan- en grondwater verpesten. Vroeger (jazeker: toen alles beter was, de kinderen buiten knikkertje speelden, 'we' enkel naar de radio luisterden en de uil nog in de olmen zat) maakte men het huis schoon met zand, zeep en soda. Dat kan nog steeds, lieve mensen. Meng een paar eetlepels uit een pot groene zeep met 5 liter warm water en voeg een ferme hand soda toe. Goed roeren en u heeft meer dan 5 liter reinigingsmiddel. Dat scheelt niet alleen veel afval maar het is aanmerkelijk goedkoper. En u heeft het in een paar minuten verdiend! Even een zak soda en een pot groene zeep op uw boodschappenlijstje schrijven en u kunt aan de slag. Ik wens u en de uwen geweldig frisse en schone vooruitzichten toe.

👇Plastic Soup zonder ballen en vermicelli. Kap ermee!👇