In en om het huis

Veegbewijs

Heeft u een open haard en steekt u die graag aan? Sommige verzekeraars willen een veegbewijs zien alvorens ze uw uitgebrande woning aan u vergoeden. Laat uw schoorsteen regelmatig vegen en vraag een dergelijk bewijs.

Overbodig onnodig

Wat is het nut van horloges en wandklokken wanneer we gansch den dag bezig zijn met laptops, computers en mobiele telefoons die de tijd (en nog veel meer) nauwkeurig vermelden? Weg met die dingen of schaf in ieder geval geen nieuwe aan. Met zonnewijzers en kraaiende hanen zijn we uiteindelijk toch ook gestopt? Scheelt ook weer batterijen. Dit was een bespaartip uit de categorie 'Onzinnige Zaken Waar We  Maar Geen Afstand Van Kunnen Nemen'. Verkoop het desnoods aan een liefhebber van nostalgia.

Red de planeet en haal vochtige doekjes van uw boodschappenlijstje

Weet u waar we ook zonder kunnen als mensheid? Vochtige doekjes! Hergebruik uw oude handdoeken door er washandjes van te maken. Of koop gewoon nieuwe. Dat is goedkoper dan het gebruik van chemicaliën bevattende vochtige doekjes die voorts tot overmaat van ramp door sommige onverlaten door het toilet gespoeld worden (Foei toch!) met defecte rioolpompen als gevolg. Het washandje kunt u jarenlang hergebruiken en is beter voor de huid dan die chemische, dure in plastic verpakte rommel.

 

Gratis televisie kijken is wettelijk geregeld pour Jean et Allemagne.

'Ze' lopen er niet mee te koop en daar doet men ons, eerzame belastingplichtigen, allen ruimhartig tekort mee.

In de Mediawet is verankerd dat de burger de publieke televisiezenders gratis, dat wil zeggen: zonder betaald abonnement, moet kunnen ontvangen.

In heel ons landje kunt u en, zoals de Fransen graag zeggen, Jean et Allemagne gratis NPO 1, 2 en 3 alsmede de regionale televisiezender ter plaatse uit de lucht plukken. Men noemt dit ook wel de 'Free-to-air' zenders. Handig op de camping, in de schuur, op vakantie en ook thuis.

Is dat niet heel veel gedoe waarde Vrek? Welnee!
U schaft eenmalig een kastje en een antenne aan (let er wel op dat ze geschikt zijn voor het protocol DVB-T2) voor gemiddeld nog geen € 70,00. U hoeft, en ik stel het met nadruk, bij niemand een abonnement af te sluiten, nocht dient u zich ergens te registreren. Kastje kopen en de stekker in het stopcontact, instellen en gereed is Greet.

Het is niet mogelijk om terug te kijken, maar enkel in het hier-en-nu. Dus ook nog eens heel Zen. De Vrek heeft op zijn riante buitenverblijf in 'de helsche bosschen van Gorgomol' een prima ontvangst en spint daarbij, tot ergernis zijner levensgezellin, luidruchtig van tevredenheid.

U wist vast en zeker al dat u via NPO Start ook via uw tablet, computer of smartphone televisie kunt kijken. Ook dit is gratis en zonder abonnement. Hetgeen u op uw tablet, telefoon of computer heeft staan kunt u, mits alle apparatuur daarvoor geschikt is, streamen naar uw grote televisie in de hoek van de kamer. Zorg er dan wel voor dat u het via gratis WiFi doet want anders komen er allerlei apen logeren.

Nog even een linkje naar de Rijksoverheid om u ervan te vergewissen dat u geen onrechtmatige daad begaat: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/media-en-publieke-omroep/vraag-en-antwoord/programmas-publieke-omroep-npo-kijken

Gerustgesteld? Vergeet u niet om uw televisieabonnement op te zeggen?

Houdt u van pulptelevisie, heeft u tijd teveel en bent u liever een bankaardappel dan een actieve middenin het leven staande productieve en creatieve geest? Hou dan uw abonnement met 60 kanalen bagger. Niet dat ik daar een mening of oordeel over heb overigens. Zelf weten.

Weer een dikke besparing dankzij uw kritische, maar desondanks altijd goed geluimde, Vrek. 

 

Creatief tuinieren

Gebruik oude wijnkistjes als kweekbakjes. Oppotten door oud papier op te rollen en te vullen met tuinaarde. Plantenpotjes niet weggooien maar hergebruiken. Poes als ideale habitat voor vlooien. Weinig kosten voor rijke opbrengsten.


👇Wel even uw poes goed informeren over het juiste gebruik.👇

Geef een dubbeltje uit, verdien een kwartje.

Overmoedig als ik was ging ik ooit eens aan de slag met het invullen van de papieren die behoorden bij het plegen van aangifte voor de Belastingdienst. Ik moest ongeveer € 200,00 terugbetalen aan onze strenge maar altijd rechtvaardige Vader Staat. Vervolgens ging iemand met iets meer kijk op administratie en het interpreteren van wazige teksten aan de slag met mijn aangifte. Op basis daarvan kreeg ik € 600,00 terug van diezelfde vader. Dat scheelde € 800,00 en dat is dan weer een leuk weekendje weg. En dan heb je nog geld over om ter plaatse van die prachtige souvenirs, met die onvermijdelijke beeltenissen van de lokale molen met vermelding van de plaatsnaam, aan te schaffen.

 

Wanneer u niet ter zake kundig bent en wanneer u een beslissing moet nemen die verregaande en langdurige financiële gevolgen kan hebben, schroom dan niet om u te laten bijstaan door een echte deskundige. Niet door die handige oom die ooit eens per ongeluk (‘Ja, ik weet ook niet hoe dat kan.’) met succes een formulier goed heeft ingevuld, maar door iemand met de juiste accreditaties. Geef eens een paar tientjes uit aan een belastingadviseur. Of een paar honderd euro aan een financieel deskundige die u helpt de beste hypotheek te vinden. Of iemand die u helpt met het onderhandelen wanneer u daar zelf niet goed in bent. Bent u zelfstandige en verdient u uw geld door zoveel mogelijk uren te ‘schrijven’? Laat dan een echte schilder uw huis verven: die doet het vast beter en u kunt in de tussentijd het geld verdienen om de vakmanvrouw te betalen. Het is ook beter voor de economie, want die kan wel wat hulp gebruiken. Sinds jaar en dag laat ik onze financiële administratie verzorgen door een belastingkantoor: ik heb geen zorgen, koop mijn gemoedsrust en onzekerheid af, houd tijd over en ik weet zeker dat ik de beste aangifte gedaan heb die mij het meeste oplevert. Hoogmoed komt voor de val.

 

Regelmatig krijg ik mij dierbare reacties op de tips die ik met u deel. Zo kreeg ik onlangs een reprimande over het herintroduceren van de in onbruik geraakte picknick. Iemand vroeg mij wat te doen met picknicken terwijl het regende. ‘Ja,’ denk ik dan. ‘dan zou ik niet gaan picknicken.’ Waar ik maar mee wil zeggen: er zijn vast onder u die ten diepste handig zijn met hun administratie en op wie termen als ‘fluitje van een cent’ en ‘handomdraai’ van toepassing zijn. Maar als u twijfels heeft, u er niet goed in bent en/of er geen tijd voor heeft: laat u dan, omwille van uzelf (het zal mij aan de spreekwoordelijke bips roesten hoewel uw welzijn mij ter dege aan het hart gaat), bijstaan. Deze tip is, net als andere, enkel van toepassing op hen op wie het van toepassing is. Als u zich niet aangesproken voelt dan mag u blij zijn dat u het goed geregeld heeft. Dat wou ik even kwijt. Op de valreep. Van dit stukje. Dus. Ladieda.

 

👇Want al bent u de beste marxist, het maakt u niet vanzelf een goede kapitalist.👇

'Het is niet genoeg te weten, men moet ook toepassen; het is niet genoeg te willen, men moet ook handelen'

Origineel: 'Es ist nicht genug zu wissen, man muß auch anwenden; es ist nicht genug zu wollen, man muß auch tun.'

Bron: Wilhelm Meisters Wanderjahre (1821), Johann Wolfgang von Goethe

Fabriceer uw eigen reinigingsmiddel.

Weg met die veel te dure plastieken flessen schoonmaakzooi (mijn excuses voor het uiterst grove taalgebruik) die uw en mijn drink-, oceaan- en grondwater verpesten. Vroeger (jazeker: toen alles beter was, de kinderen buiten knikkertje speelden, 'we' enkel naar de radio luisterden en de uil nog in de olmen zat) maakte men het huis schoon met zand, zeep en soda. Dat kan nog steeds, lieve mensen. Meng een paar eetlepels uit een pot groene zeep met 5 liter warm water en voeg een ferme hand soda toe. Goed roeren en u heeft meer dan 5 liter reinigingsmiddel. Dat scheelt niet alleen veel afval maar het is aanmerkelijk goedkoper. En u heeft het in een paar minuten verdiend! Even een zak soda en een pot groene zeep op uw boodschappenlijstje schrijven en u kunt aan de slag. Ik wens u en de uwen geweldig frisse en schone vooruitzichten toe.

👇Plastic Soup zonder ballen en vermicelli. Kap ermee!👇